Lecsós-kukoricás papucs flantésztából

  • 2017.09.22.
  • 0

Ha lecsót főzök, akkor általában annyit szoktam, hogy ne csak 1 evésre való adag legyen belőle, hanem az elkészülte utáni napokban még lehessen belőle ezt-azt sütni. Így aztán a lecsós húst követően ezekbe a kis papucskákba töltöttem. Eredetileg a lecsós batyut akartam újrafotózni, de aztán úgy döntöttem, hogy most inkább más formájú lesz. Tény, hogy ez a papucs és a korábbi batyu jellegükben hasonlítanak egymásra, de a lecsóhoz ezúttal nem répát, hanem kukoricát kevertem, ill. maga a tészta is más lett. Ez a két kis különbség pedig pont elegendő volt ahhoz, hogy ne csak külalakra, hanem ízre is különbözzenek egymástól. :)Ezeket a falatnyi sós sütiket bátran ajánlom sör- vagy borkorcsolyának, mert nagyon etetik magukat, és méretüknél fogva is tökéletesek arra az esetre, ha vendégeket akarunk hívni.Hozzávalók kb. 58 darabhoz:Flantésztához:20 dkg fehér tönkölybúzaliszt5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt12,5 dkg vaj1 tojás1 ek. cukor1 csapott tk. sókb. 20 ml vízTöltelékhez:kb. 40 dkg konyhakész, kolbászos lecsó6 dkg konzerv kukoricaTovábbá:1 kis tojás a kenéshezkevés fehér tönkölybúzaliszt a nyújtáshozelkészítés:A tésztához a cukorral, sóval elvegyített kétféle lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojást, és a hideg vízzel összeállítjuk a tésztát.Lisztezett felületen 35x45 cm-es téglalappá kinyújtjuk, majd 30x40 cm-esre szabjuk, hogy a szélei egyenesek legyenek. (A lehulló tésztaszéleket ismét begyúrjuk és kinyújtjuk.)A tésztalapot 12 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk, amiket függőlegesen és vízszintesen is további négyzetekre szelünk. Egy 10x10 cm-es négyzetből ilyen módon 4 db 5x5 cm-es kis négyzetet kapunk.A lecsót elkeverjük a kukoricával, és belőle 1-1 mokkáskanálnyit a kis tésztanégyzetek közepére halmozunk.A két egymással szemben lévő tésztavéget az ujjainkkal kissé széthúzzuk, hogy a tészta megnyúljon, és a töltelék fölött összecsippentjük.A töltött papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.A sütőből kivéve a sós süteményeket tálra szedjük, és még langyosan – de hidegen is finom – kínáljuk.sütési hőfok: 180°Csütési mód: hőlégkeveréssütési idő: kb. 15 perc