Kakaós-vaníliás keksz

  • 2017.09.01.
  • 6

A citromos-vaníliás kekszen felbuzdulva – mert hogy az annyira ízlett – elképzeltem, hogy két színű tésztából milyen jópofa lenne egy újabb keksz. Azt persze nem tudtam, hogy olyan módon is alakítható lesz-e, ahogy én azt elgondoltam, de reménykedtem benne, hogy igen. Először úgy akartam, hogy a fehér tésztát kinyújtom, és becsomagolom vele a hengeres rúddá formázott kakaós tésztát. Vagy fordítva. :D Persze úgy is klassz lett volna. Aztán úgy döntöttem, tovább bonyolítom – mégis inkább kinyújtom a kakaósat is, és a kettőt egymásra helyezve feltekerem. Mivel a tészta szerencsére viszonylag könnyen nyújtható, ezért ez nem is volt olyan nehéz mutatvány. A feltekerés már egy fokkal nehezebben kivitelezhető, mert egy csöppet törik a tészta, de egy kis odafigyeléssel ez is megoldható volt. Így aztán testet ölthetett az ötlet, és megint telepakolhattam a kekszes dobozomat ropogós sütikkel. :) Pár darabot azért megmentettem, hogy megkínálhassam vele Anyát és egy nagyon kedves ismerősömet. Ők is dicsérték, úgyhogy bátran ajánlom. :)Hozzávalók 30 darabhoz:Fehér tésztához:20 dkg finomliszt10 dkg vaj4 dkg kristálycukor1 dkg Bourbon vaníliás cukorKakaós tésztához:18 dkg finomliszt2 dkg holland kakaópor10 dkg vaj5 dkg kristálycukor1 dkg Bourbon vaníliás cukorTovábbá:finomítatlan nádcukor a forgatáshozelkészítés:A fehér tésztához a puha vajat robotgéppel krémesre kavarjuk, majd a kétféle cukrot is hozzáadva, kihabosítjuk.A lisztet kisebb adagokban a cukros vajhoz dolgozzuk, majd a morzsalékos tésztát munkalapra borítjuk, és kézzel összeállítjuk. Téglalap alakúra formázzuk és félretesszük.A kakaós tésztához a lisztet elvegyítjük a kakaóporral, és a fent leírt módon tésztát készítünk belőle.Egy ív sütőpapíron egymás után mindkét tésztát kb. 30x20 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk – a kezünkkel közben egyenesre alakítva a széleket –, és a kakaós tésztát óvatosan a fehér tésztára helyezzük (vagy a fehéret helyezzük a kakaósra). A sütőpapírt lehúzzuk róla.A hosszabbik oldalától kiindulva óvatosan feltekerjük, majd a tésztarudat nádcukorral meghintett sütőpapírra helyezzük. A papír segítségével átforgatjuk, hogy a cukor minden oldalon bevonja.A tésztarudat áttesszük egy ív folpackkal lefedett vágódeszkára, becsomagoljuk, és deszkástól 30 percre mélyhűtőbe tesszük dermedni.A mélyhűtőből kivéve kicsomagoljuk, recés pengéjű késsel kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.Előmelegített sütőben ropogósra sütjük, és miután kihűltek, jól záródó, fém dobozba tesszük. Tea vagy kávé mellé kínáljuk.sütési hőfok: 165°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 20 percA recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.Ezzel a recepttel búcsúzom a magazintól,