Fokhagymás, mini húsroládok zöldfűszeres hagymamártásban, parmezános burgonyagombóccal

  • 2017.09.26.
  • 9

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }
Ezt az egyszerű, serpenyős húsételt már másodjára készítettem el, annyira ízlett a pár hónappal ezelőtti első alkalommal. Bár sem a hozzávalók, sem pedig a készítési mód tekintetében nincs benne semmi különleges, mégis akár ünnepi fogás is lehetne belőle. A hagyományos köretek bármelyike illik hozzá: sült krumpli, rizs, köles, tócsni, sőt még főtt tésztával is ehetjük, de én most gombóc formára készített krokettet adtam mellé. Viszonylag gyorsan elkészíthető, viszont annál hamarabb elfogy. :D
Hozzávalók 4 személyre:Fokhagymás húsroládokhoz (18 db-hoz):1 egész (kb. 60 dkg) csirkemellfilé18 gerezd fokhagymaProvence-i fűszerkeverék (sómentes)teljes kiőrlésű búzaliszt1 púpozott ek. mangalicazsírZöldfűszeres hagymamártáshoz:1 fej vöröshagyma3 dl tej1,5 dl tejszín1 tk. aprított, friss oregánó1 tk. aprított, friss bazsalikom1 kis csokor petrezselyemzöldje, aprítvaőrölt szerecsendióőrölt fehér borssó½ tyúkhúshúsleves-kocka1 púpozott ek. vaj2 ek. fehér tönkölybúzalisztParmezános burgonyagombóchoz (20 db-hoz):35 dkg héjában főtt krumpli (tisztítva mérve)1 dkg olvasztott vaj0,5 dl tejszín1 tojás1 tojássárgája10 dkg reszelt parmezán5 dkg fehér tönkölybúzalisztőrölt fekete borssótönköly- vagy teljes kiőrlésű lisztből nyert zsemlemorzsakókuszolaj a sütéshezelkészítés:A belső filéktől megfosztott két fél csirkemellet 4-4 szeletre vágjuk, amiket hosszában kettévágunk. Az így kapott 16 hússzeletet az egészben hagyott belső filékkel együtt folpack alatt kiklopfoljuk. Összesen 18 db keskeny hússzeletünk lesz.A hússzeleteket enyhén megsózzuk, a fűszerkeverékkel ízesítjük, a felül lévő felüket megkenjük az 1-1 fokhagymagerezdből nyert péppel, majd szorosan feltekerjük. (Nem szükséges megtűzni.)Az így kapott kis tekercseket megforgatjuk a teljes kiőrlésű lisztben, és egy nagyobb serpenyőben, a felhevített zsíron minden oldalukon hirtelen kisütjük. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.Ugyanabban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük, vajat hevítünk, megdinszteljük rajta a lereszelt vöröshagymát, rászórjuk a lisztet, és kevergetve fél percig pirítjuk.Felöntjük a leveskockával, oregánóval, bazsalikommal, szerecsendióval, kevés sóval ízesített tejszínes tejjel, és besűrítjük.A roládokat a mártásba tesszük, összeforgatjuk, és miután készre főztük az ételt, hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet. Melegen tartjuk.A burgonyagombóchoz a még meleg, héjában főtt krumplit kikeverjük a vajjal, a tejszínnel, és sóval, borssal ízesítjük.Miután langyosra hűlt, beledolgozzuk a tojást, a tojássárgáját, és alaposan összekeverjük a reszelt parmezánnal, valamint a liszttel. (Utóbbit apránként adagoljuk, amíg a keverék formálható állagú nem lesz.)A masszából diónyi méretű gombócokat formázunk, megforgatjuk a zsemlemorzsában, és bő kókuszolajban közepes lángon kisütjük.Lecsepegtetjük, papírtörlőre szedjük, majd 5-5 darabot a személyenként számolt 4 db húsrolád mellé rendezünk.Tipp:A mini roládokat úgy is elkészíthetjük, hogy a kiklopfolt hússzeleteket egészben hagyva tekerjük fel, és ezután vágjuk ketté vagy nagy szeletek esetén akár három kis roládra.