Csokoládés-banános kalácspuding torta

  • 2017.09.30.
  • 7

Azt hiszem, ilyen még nem történt soha: egy kicsit felszaporodott nálunk az édesség. :D Dönteni kellett hát, hogy a tortát esszük meg, vagy a kalácsot. Mivel az utóbbit könnyebb átmenteni más édességbe, így aztán a tortára esett a választás. A kalácsból pedig pár nappal később végre tortaformában sütött felfújt lett. :D Ebben a formában ui. még sosem készítettem kalácspudingot, pedig régóta terveztem. És ha már torta, akkor a díszítés is ahhoz méltó kell legyen – naná, hogy mascarponés krém. Úgy érzem, ízre igazán pazar édességet sikerült gyártanom, úgyhogy napokon át jól elvoltunk vele. :)Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához:Kalácspudinghoz:60 dkg csokoládés-banános kalács4 tojás2,5 dl tejszín1,5 dl tej9 dkg cukor1 cs. Bourbon vaníliás cukor3 dkg vajDíszítéshez:18 dkg mascarpone0,5 dl tejszín2 dkg porcukorholland kakaópor a szóráshozelkészítés:A kalácsot vastagabb szeletekre vágjuk, felkockázzuk, és 2 rétegben, körben kirakjuk vele az alján és az oldalán vajjal kikent kapcsos tortaformát.A tejes tejszínt összemelegítjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tojásokat. A keveréket a kalácskockákra öntjük. Kissé lenyomkodjuk és állni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik.Sütőbe toljuk, készre sütjük, majd tortarácsra tesszük, és fél órát a formában pihentetjük. Ezután lekapcsoljuk róla a forma peremét, teljesen kihűtjük, majd óvatosan átemeljük/áttoljuk a tortatálra.A díszítéshez a mascarponét a tejszínnel és a porcukorral kihabosítjuk, kerek végű csővel ellátott habzsákba töltjük, és körkörös alakban kidíszítjük a sütemény tetejét. Meghintjük kakaóporral, és tálaljuk.sütési hőfok: 170°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 45 percTipp:Csokoládés-banános kalács helyett sima kalácsot is használhatunk. Ebben az esetben a kalácskockák közé szórjunk 8-10 dkg durvára tört étcsokoládét, és pötyögtessünk rá 15 dkg pépesített banánt.