Kukoricás kenyérrudak juhtúrós mártogatóval

  • 2017.08.29.
  • 2

Ezt a péksüteményt első alkalommal a darált húsos-aszalt paradicsomos köles egytálhoz készítettem el, és nagyon ízlett. Most eszembe jutott az akkor leírt recept, és gondoltam, ezúttal mártogatót készítek hozzá. Mi így is szerettük – jópofa volt beletunkolni a kenyérrudacskákat. :)A mártogatót persze szendvicsre is kenhetjük, sőt főtt tésztához is keverhetjük.És ha már nyakunkon az iskolakezdés, akkor ezek a kenyérrudak arra is tökéletesek, hogy a gyerekek magukkal vigyék uzsonnára.Hozzávalók 30 darabhoz:Kenyértésztához:40 dkg fehér tönkölybúzaliszt10 dkg kukoricaliszt3 dkg kacsazsír + a kelesztéshez1 ek. só2,5 dkg friss élesztő20 dkg natúr joghurt1 dl tej1 csapott ek. cukorKenéshez és szóráshoz:1 kis tojás1 ek. tej1 csapott tk. ajovan2 tk. szezámmagMártogatóhoz:12,5 dkg brindza15 dkg mascarpone10 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)1 tk. sajt és túró fűszerkeverék1 mk. mártogatós fűszerkeverék1 mk. morzsolt korianderlevél1 mk. fokhagymapor½ mk. őrölt mustármag¼ mk. guineai bors őrölve1 mk. porcukorsó1 tk. extra szűz olívaolajelkészítés:A mártogatóhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, és lefedve érleljük minimum fél napig.A kenyértésztához a lisztkeverék közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőhöz adjuk a cukrot, a langyos tejjel és egy kevés liszttel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a sót, a meglangyosított joghurtot, a lágy kacsazsírt, összeállítjuk a tésztát, és megdagasztjuk. Kacsízsírral vékonyan kikent tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 30 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd letakarva pihentetjük negyedórát.A tésztagombócokat kb. 20 cm hosszúságúra megsodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és letakarva megkelesztjük.A kenyérrudak tetejét megkenjük tejjel kevert, felvert tojással, megszórjuk a magkeverékkel, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.A sütőből kivéve hűlni hagyjuk. Így járunk el a másik tepsin lévő péksüteményekkel is, majd a mártogatóval együtt kínáljuk.sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütés (középső sín)sütési idő: kb. 15 percMegjegyzés:Az ajovant (királykömény) most próbáltam ki először. Óvatosan használjuk, mert igen keserű, legalábbis az én szájízemnek. Jó arányban keverve mégis kellemes ízű, főleg szezámmaggal együtt. :)