Fasírtgolyós-mozzarellás pite

  • 2017.08.01.
  • 3

Ebédre újabban gyakran sütök pitét, mert nagyon hamar elkészül, laktató, ugyanakkor nem terheli meg a gyomrot. Egy 24 cm-es pite ráadásul nekünk 2 evésre elegendő, így aztán másnap megmenekülök az ebédkészítéstől. Bár a válogatósságunk miatt egy kis fejtörést okoz a töltelék kigondolása, eddig még mindig sikerült olyat sütni, ami különbözött az előzőtől. :DNemrég ezt a fasírtgolyósat ötlöttem ki, és már másodjára sütöttem meg. :) Ezúttal túró is került a tésztába, ill. variáltam egy picit a lisztekkel, csak hogy más legyen, mint eddig. :)Alapjáraton a pitét 8 vastagabb szeletre vágva, mi 2-2 szeletet vagyunk képesek bepuszilni egy ebéd alkalmával, de a nyári időszakban 1 szelet is elég lehet, ha valamilyen salátával párosítjuk. Egyébként is kifejezetten illik hozzá, hiszen ez a változat most nem tartalmaz zöldséget, így azt más módon pótolhatjuk. :)
Hozzávalók 24 cm átmérőjű pitesütő-formához:Tésztához:10 dkg zabpehelyliszt5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt5 dkg fehér tönkölybúzaliszt10 dkg vaj5 dkg túró1 kis tojás1 csapott ek. finomítatlan nádcukor1 tk. sóFasírtgolyóhoz:20 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen10 dkg túró1 tojás1 fej vöröshagyma2 nagy gerezd fokhagyma1 tk. Toscana fűszerkeverékőrölt fekete borssó3,5 dkg zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű vagy tönkölylisztes péksüteményből)
2 cs. mini mozzarella vagy 1 cs. mozzarella felkockázvaÖntethez:1 tojás1 tojássárgája10 dkg tejföl2 ek. tejszín1 csapott tk. Toscana fűszerkeverék½ mk. őrölt köményőrölt fekete borssóelkészítés:A sóval, cukorral vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, majd hozzáadjuk a túróval elkevert, felvert tojást, és tésztává gyúrjuk.Lisztezett felületen 27 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk és kibéleljük vele a pitesütőformát. A felületét villával több helyen megszurkáljuk, körben a tészta szélét villával megmintázzuk, majd nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.A fasírtgolyókhoz a lereszelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, az áttört túrót a fűszerekkel és a sóval együtt a felvert tojáshoz keverjük, majd jól összedolgozzuk a hússal, és hozzákeverjük a zsemlemorzsát.A húsmasszából kb. 2 cm átmérőjű golyókat formázunk (nekem 28 db lett), és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt pirosra sütjük. Hűlni hagyjuk.A fasírtgolyókat a mozzarellagolyókkal felváltva, körkörösen elrendezzük a tésztakosárban.Az öntethez a hozzávalókat elkeverjük, egyenletesen a töltelékre öntjük, és a pitét előmelegített sütőben megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük, és friss salátával együtt tálaljuk.sütési hőfok: 170°Csütési mód: hőlégkeveréssütési idő: kb. 40 perc