Kajszibarackos-mogyorós pite

  • 2017.07.06.
  • 7

Idén nem csak a meggy-, hanem az egyszem kis sárgabarackfánk is megörvendeztetett bennünket azzal, hogy termést hozott, és megcsodálhattuk a gyümölcsszemektől roskadozó ágait. :) Az elmúlt években vagy mi nem voltunk vevők a fa termésére (még ilyet!), vagy idő előtt lepotyogtak a barackok, vagy egyáltalán nem volt mit leszedni róla. Leginkább az utóbbi jellemzi az elmúlt 6 évet, amióta megvan a telkünk.A nagy gyümölcslé préselési kedvemnek (lassan már mánia) hála, mostanában rettentően ki vagyunk hegyezve mindenféle gyümölcstermésre, és miután az alma már igencsak kezd kifutni, árgus szemekkel figyelem a zöldséges kínálatát az alma egyéb gyümölcsökre való kiváltásának érdekében. Most, hogy végre nekünk is van saját kajszibarackunk, fincsi rostos üdítőt lehet belőle készíteni, sőt egyéb finomságok is kisülhetnek belőle – szó szerint. Most pl. ez a sütemény, ami naná, hogy megint linzertésztás, mert az mindenfajta gyümölccsel remek párost alkot, így a sárgabarackkal is – mandula híján most mogyoróval, mert az megmaradt egy egész zacskóval a karácsonyi készletből. :)Nagyszerű névnapi süti lett belőle a Kutyinyeknek. :) ♥Hozzávalók 36x13 cm-es pitesütő formához:Tésztához:15 dkg félfogós búzaliszt5 dkg őrölt mogyoró12 dkg vaj7 dkg cukor1 kis tojás1 citrom reszelt héja1 csapott mk. sütőporTöltelékhez:40 dkg sárgabarack (magozva mérve)2 tojás2 dkg cukor2 cs. vaníliás cukor5 dkg őrölt mogyoró2-3 dkg vaníliaízű pudingpor0,5 dl tejszín1 púpozott ek. zsemlemorzsaDíszítéshez:citromfűlevélkékelkészítés:A tésztához a mogyoróval, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Téglalap alakúra formázzuk és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.Lisztezett felületen 40x16 cm-esre kinyújtjuk, kibéleljük vele a sütőformát, és a felületét több helyen villával megszurkáljuk.A töltelékhez a tojásokat a kétféle cukorral robotgéppel kihabosítjuk, hozzákeverjük a tejszínben csomómentesre dolgozott pudingport és a mogyorót.A zsemlemorzsával hintett tésztakosárban rusztikusan elosztjuk a kockára aprított (vagy kis szemű barack esetén a negyedekre vágott) gyümölcsöt, meglocsoljuk a barackos krémmel, és a süteményt előmelegített sütőben 40 percig sütjük.A tetejét ekkor megszórjuk kevés kristálycukorral, a sütőt hőlégkeverésre állítjuk, és további 10 perc alatt készre sütjük.A pitét tortarácsra tesszük, és miután kihűlt, kivesszük a sütőformából, és citromfűlevélkékkel díszítjük. Felszeletelve tálaljuk.sütési hőfok: 170°C