Indiai ihletésű serpenyős csirkecomb currys rizzsel

  • 2017.07.11.
  • 9

Le sem merem írni, mióta várt a sorára a fagyóban 4 csirkecomb. Lényeg, hogy nagyon régóta, úgyhogy picit izgultam, amikor kiolvadtak, nehogy a kukában kelljen végezniük. Szerencsére nem kellett olyan gaztettre vetemednem, hogy ilyen csúfosan váljak meg tőlük, mert még fogyasztható állapotban voltak. Még jó, hogy csak igen ritkán fordul elő velem, hogy fagyott állapotban ilyen sokáig várakoztatom a húst, de ezek valahogy túlságosan is sikeresen lapultak a csirkemellek alatt. :DMivel a tandoori csirke nagy imádatnak örvend nálunk, ezért ezt az ételt is indiai jellegű ízesítéssel akartam elkészíteni. Persze úgy, hogy kicsit mégis más legyen, vagy nem is annyira kicsit. :D Igazából nem hangsúlyosan indiai, csak éppen annyira, hogy megállapítható legyen: a fűszerezés eltér a megszokottaktól, azaz nem magyaros, de nem is olaszos, sem pedig kínai. Bár ez utóbbi nemzet ételei az én konyhámból eddig valahogy kimaradtak.Szóval ez a kicsit indiai ízű husika lett a vasárnapi ebédünk, és nem is hittem volna, hogy ennyire finom lesz.Ebben a vad melegben kifejezzen jó, ha nem a sütőben, hanem serpenyőben készül az étel. :)Hozzávalók 4 személyre:Serpenyős csirkecombhoz:4 egész csirkecomb25 dkg tejföl1 fej lila hagyma1 kis fej vöröshagyma4 gerezd fokhagyma10 g goa masala fűszerkeverék1 csapott tk. morzsolt oregánósóteljes kiőrlésű búzaliszt4 ek. olívaolaj1 púpozott ek. mangalicazsírKörethez:35 dkg barna és vadrizs vegyesen1 tk. currysó2 ek. folyékony kókuszolajelkészítés:A megmosott, szárazra törölt csirkecombokat az ízületnél kettévágjuk és lebőrözzük.A húsok felületét hosszában 2-3 helyen bemetsszük, mindkét oldalukon enyhén sózzuk és beszórjuk a fűszerkeverékkel. Negyedórát állni hagyjuk.A combokat lisztbe forgatjuk, a felforrósított zsíron hirtelen kisütjük, majd minden darabot megmártjuk a zúzott fokhagymával, oregánóval, olívaolajjal elkevert tejfölben. Tálba tesszük, és lefedve néhány órát hűtőben érleljük.A körethez az átmosott rizst 1 evőkanál kókuszolajon kissé megpirítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, nagy lángon felforraljuk, majd félig lefedve, kis lángon puhára főzzük.A kész rizst a felforrósított 1 evőkanálnyi kókuszolajon megfuttatjuk, miközben curryval és sóval ízesítjük. Melegen tartjuk.A hagymákat félbevágjuk, vékonyra szeljük, a paprikát felaprítjuk, és a visszamaradt zsíron megdinszteljük.Rátesszük a bepácolt húst, és lefedve, közepes lángon kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Közben többször fordítunk rajtuk.Ezután fedő nélkül addig sütjük, amíg a hús egy kis pírt nem kap. A rizzsel együtt azonnal tálaljuk, és fogyasztáskor meglocsoljuk pár csepp citromlével.A goa masala összetevői: fűszerpaprika, fokhagyma, koriander, római kömény, gyömbér, csili, fekete bors, kardamom, édeskömény, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió