Vaníliapudingos-meggyes csiga

  • 2017.06.30.
  • 3

Évekkel ezelőtt már sütöttem pudingos csigát – akkor cseresznyével és meggyel, de töröltem, mert ez a mostani szerintem jobban sikerült. Igaz, csak egy cseppet változtattam rajta itt-ott, de épp ennyi kellett hozzá. :DEzúttal csak meggyet tettem bele, mert egyrészt már napokkal ezelőtt elfogyott az a kevéske cseresznye, amit a seregélyek meghagytak nekünk, másrészt nekem csak meggyel jobban ízlik.Bár igen meleg nap volt, amikor sütöttem, mégis érdemes volt bekapcsolni érte a sütőt. :)Reggelire vagy uzsonnára jó választás. :)Hozzávalók 12 darabhoz:Tésztához:25 dkg fehér tönkölybúzaliszt vagy finomliszt1 kis tojás3 ek. cukor3 dkg vaj1 mk. só2 dkg friss élesztő0,7 dl tejTöltelékhez:20 dkg magozott meggy½ cs. (20 g) vaníliaízű pudingpor1,75 dl + 2-3 ek. tejp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; } 1 ½ ek. vaníliás cukor 1 dkg puha vajKenéshez:2 ek. kristálycukor3 ek. langyos tejelkészítés:A tálba mért liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, és a langyos tejjel simára keverjük. Betakarjuk egy kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, az olvasztott vajat, a felvert tojást, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.A töltelékhez 2-3 evőkanál tejet simára dolgozunk a pudingporral, majd a többi cukorral ízesített, forrásban lévő tejhez öntjük, és állandó keverés mellett felfőzzük.A pudingot tálba öntjük, háztartási fóliával betakarva kihűlni hagyjuk, majd alaposan elkeverjük a vajjal.A megkelt tésztát lisztezett felületen 24x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, rásimítjuk a pudingot úgy, hogy a tészta tőlünk távolabb eső szélétől szabadon hagyunk egy 2 cm-es sávot.A lecsepegtetett gyümölcsszemeket elrendezzük a pudingon, majd a tésztát a hosszabbik vége felől kiindulva feltekerjük.A tésztatekercset 12 szeletre vágjuk, a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb, és letakarva kelni hagyjuk.A tetejüket és az körben oldalukat lekenjük cukros tejjel, majd előmelegített sütőben készre sütjük. Még forrón megkenjük a maradék cukros tejjel, és rácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.sütési hőfok: 185°Csütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)sütési idő: kb. 25 perc