Banános-mandulás tallér

  • 2017.05.12.
  • 2

Nemrég a rokonoktól banánt és csokoládét kaptunk ajándékba, mert tudják, hogy jobban örülök az ilyen ajándéknak, mint a kész desszertnek. Így legalább azt süthetek belőle, amit csak akarok. :)A banánok a hűtőben várták a sorsukat, és a szép sárga héjuk már igencsak barnára váltott. Ideje volt felhasználni. Mivel valami aprósütire vágytam, ezt a kekszet sütöttem ki az ajándék, ill. az itthon lévő hozzávalókból. A tetejüket eredetileg nem így akartam díszíteni, de sütés közben eltűnt a golyókba nyomott lyukacska, így oda már nem nyomhattam bele az olvasztott csokoládét. Helyette ezt a mintát ötlöttem ki, és a kísérlet úgy megtetszett, hogy végül az összes süti ilyen ruhát kapott. :D Tea vagy kávé mellé jó választás lehet, de önmagában eleszegetve is kellemes. :)Hozzávalók 32 darabhoz:Tésztához:20 dkg banánpép20 dkg kristálycukor12 dkg olvasztott vaj1 tojás1 ek. citromlé20 dkg félfogós búzaliszt15 dkg búza rétesliszt15 dkg őrölt mandula8 g sütőporTovábbá:5 dkg finomítatlan nádcukor a forgatáshoz6 dkg étcsokoládé (50% kakaótartalmú)1 tk. napraforgóolajelkészítés:A cukrot összekeverjük a langyosra hűlt olvasztott vajjal, a felvert tojással, majd hozzádolgozzuk a citromlével ízesített banánpépet.Beleforgatjuk a mandulával, sütőporral vegyített lisztkeveréket, és folpackkal letakarva hűtőben pihentetjük pár órát vagy egy éjszakát.A masszából nedves kézzel diónyi méretű golyókat formázunk, mindegyiket megforgatjuk a nádcukorban, és sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk egymástól távolabb. (Egy tepsire 16 db keksz fér.)A golyókat kissé ellapítjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük. A kisült kekszeket 1-2 percig a tepsin hagyjuk, majd rácsra szedve teljesen kihűtjük.A tetejükre olajjal kevert olvasztott csokoládéból csíkokat rajzolunk, és miután megszáradt rajtuk a minta, tálaljuk.sütési hőfok: 180°Csütési mód: hőlégkeveréssütési idő: kb. 12 perc