Tojáskrémes cruffin

  • 2017.04.12.
  • 4

Amikor megláttam ennek a helyes kis péksütinek az édes változatát, azonnal tudtam, hogy szeretni fogjuk. Pár héttel később el is készítettem, és akkor bebizonyosodott, hogy nem tévedtem – méltán lett népszerű. :)Az első sütés eredményét nem fotóztam le, és aztán valahogy úgy alakult, hogy sokáig nem sütöttem meg újra. Most eszembe jutott, hogy ismételni kellene. A húsvét közeledtével úgy gondoltam, illene az ünnephez, és ezúttal tölteléket is szántam bele, mégpedig olyat, ami passzol a húsvéthoz. Így került bele a tojáskrém, ami szerintem jó választásnak bizonyult. Ez a töltött, sós változat is elnyerte a tetszésünket, jól érezhető benne a főtt tojás íze – még ha megsülve nem is látható a töltelék – és biztos, hogy nem utoljára készítettem. Sonkával, sajttal, majonézes tormával kitűnő húsvéti reggeli, és nem utolsósorban szemet gyönyörködtető látványt is nyújt. :)Hozzávalók 12 darabhoz:Tésztához:30 dkg fehér tönkölybúzaliszt3 dkg cukor1 tk. zöldfűszeres vagy normál só4 dkg olvasztott vaj2 dkg friss élesztő1,4 dl langyos vízTojáskrémhez:4 főtt tojásnak a sárgája8 dkg puha vaj5 dkg mascarponeőrölt fehér borsőrölt szerecsendiózöldfűszeres sóelkészítés:A tojáskrémhez a főtt tojások sárgáját villával áttörjük, és alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval. Letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk.A langyos vízben simára keverjük az élesztőt egy kevés cukorral, és letakarva felfuttatjuk.A lisztet elvegyítjük a sóval, a többi cukorral, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és jól kidagasztjuk.A sima felületű tésztát kivajazott kelesztőtálban, letakarva megkelesztjük, majd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket meggömbölygetjük. Folpackkal letakarva 10 percig pihentetjük.A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen nagyon vékony, kb. 65 cm hosszú, nyelv alakúra kinyújtjuk.A felületüket széles pengéjű, gömbölyű végű kés segítségével megkenjük a tojáskrémmel, és szorosan feltekerjük. Folpackkal letakarjuk, amíg mindegyiket elkészítjük.A kapott tésztarudakat éles késsel hosszában, középen kettévágjuk, majd a végeiknél fogva kissé széthúzzuk, hogy hosszabbak legyenek.Csigavonalban feltekerjük úgy, hogy a kiinduláskor és a végén is aláhajtjuk a tésztát. Úgy alakítjuk ki a formát, hogy a közepe kiemelkedjen. Így rózsabimbóhoz hasonló lesz.A péksüteményeket tapadásmentes felületű muffintepsibe ültetjük, és letakarva kelesztjük további 1 órán át.Előmelegített sütőben készre sütjük, majd miután egy kicsit hűlni hagytuk, a sütőformából kivéve tortarácsra tesszük. Langyosra hűlve tálaljuk.sütési hőfok: 190°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 20 percMegjegyzés:A tojáskrémbe 6 tojás sárgáját is belekeverhetjük, és akkor még jobban érezhető lesz benne a tojás íze, ill. a tésztát is sárgára színezi. Első alkalommal én is így készítettem, de nekem úgy túl hangsúlyos volt az íze.