Kalácstölcsér sonkás tojáskrémmel töltve

  • 2017.04.24.
  • 9

Tudom-tudom, már rég vége a húsvétnak, de mit tegyek, ha megmaradt a sonka fele – hoznom kell még 1-2 receptet vele! :D Így van ez, ha az ember a korábbihoz képest sokkal kevesebb tésztát eszik, így aztán a húsvéti sonka se fogyott olyan intenzitással, hiszen ahhoz kalács kell, mert az úgy a jó. :)A maradék sonkát muszáj felhasználni, mert túl finom ahhoz, hogy megromoljon, és különben is, ételt lehetőleg nem dobunk ki. Úgy is régóta ki akartam már próbálni a tölcsér alakban sütött kalácsot, így most pont kapóra jött a maradék sonka. Egy már bevált, mascarponés tésztájú kalácstésztámat vettem alapul, és a töltelék kapcsán is a saját fejem után mentem. Na nem mintha akkora különbség lenne a neten látott tojássaláták, sonkás krémek és az általam összehozott töltelék között, de most eggyel több variációjuk van az enyémnek hála :D A tölteléket a Kutyafül miatt kétfélére készíttetem, mert ő nem szereti a főtt tojásfehérjét. Így azt csak a fele adag krémhez kevertem, neki pedig fehérjétlen töltelék készült, hogy ő is részesülhessen a töltött kalácstölcsér nyújtotta örömökben. :) Az biztos, hogy ezentúl húsvétkor mindig készíteni fogok, mert nagyon megszerettük mindketten. :)Hozzávalók 14 darabhoz, (9,5 cm hosszú, a talpánál 2,5 cm átmérőjű habrolóhoz):Kalácstölcsérekhez:25 dkg fehér tönkölybúzaliszt5 dkg mascarpone2 dkg cukor2,5 dkg olvasztott vaj + a habrolóforma kenéséhez1 nagy tojásnak a sárgája1 tk. só1,5 dkg friss élesztő0,75 dl tej1 tojás a kenéshezszezámmag a szóráshozTöltelékhez:10 dkg füstölt, főtt sonka (pl. a húsvéti sonka maradéka)5 dkg aprított lila hagyma3 főtt tojás5 dkg tejföl5 dkg mascarpone3 dkg majonézes tormaőrölt fekete borssóelkészítés:A kalácstölcsérekhez a tálba mért liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, egy kevés cukrot adunk hozzá, és a langyos tejjel simára keverjük. Hozzádolgozunk egy kis lisztet, és letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a sót, a többi cukrot, a mascarponét, a tojássárgáját, a vajat, és tésztává dagasztjuk. Letakarva kétszeresére kelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett felületen 28x16 cm-es téglalappá kinyújtjuk, és 2 cm széles sávokra vágjuk.A tésztasávokat átlósan 1-1, olvasztott vajjal megkent, fém habrolóra tekerjük. (Úgy a legkönnyebb, ha a tésztasávot a munkafelületen hagyjuk, és a habrolót ráfektetve tekerjük fel. A tészta széleinek nem kell fedniük egymást, mert össze fog kelni.A tölcséreket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva kelesztjük 20 percig vagy amíg a sütő bemelegszik.A megkelt kalácsokat lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, sütőbe toljuk, és aranybarnára sütjük. Rácsra szedve hagyjuk teljesen kihűlni, majd mindegyiket óvatosan lehúzzuk a formáról.A töltelékhez a megpucolt főtt tojások sárgáját villával összetörjük, összekeverjük a tejföllel, a majonézes tormával, a mascarponéval, és sóval, borssal ízesítjük.A ledarált sonkát és az aprított lila hagymát az előbbi masszához keverjük, majd a tölteléket kettévesszük.Az egyik felét összedolgozzuk a ledarált főtt tojásfehérjével, és a tölcsérek felét megtöltjük vele. A fehérje nélküli krémmel a többi kalácstölcsért töltjük meg. (A fehérjét az összes krémhez is keverhetjük, ha nincs olyan a családban, aki nem szereti.)A betöltött kalácstölcséreket tálcára rendezzük, és azonnal tálaljuk.sütési hőfok 180°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 20 perc