Túrós-póréhagymás palacsintatorta póréhagymacsírával

  • 2017.03.07.
  • 2

Nagyon ritkán sütök palacsintát, pedig szeretem. A sósakat különösen. :) Most megint kedvet kaptam hozzá. A túró ezúttal nem édesen, hanem sósan került bele, kiegészülve a hőn szeretett húsos szalonnával és póréhagymával. Nekem annyira ízlett, hogy rögtön előlépett kedvenc palacsintává, és bár a póréhagymacsíra is belopta magát a szívembe, azzal sajnos csínján kell bánnom.Szinte teljesen egyedül ettem meg, aminek örültem, mert simán el tudtam volna rajta élni egy hétig is. Egyébként csak 3 napig tartott. :DHozzávalók 22-24 cm-es sütőtálhoz:Palacsintához:30 dkg finomliszt4 tojás5 dl tej1 dl tejszín1 dl víz2 ek. olívaolaj1 mk. só1 csipet cukorkókuszolaj a sütéshezTöltelékhez:60 dkg túró15 dkg mascarpone1 tojássárgája1 szál póréhagyma20 dkg kockázott, füstölt császárszalonna1,5 dl zöldség alaplé vagy húslevesőrölt fehér bors1 tk. sóTovábbá:1 kis tojás sárgája4 dkg tejföl5 dkg reszelt parmezán sajtszemélyenként 1 kis marék póréhagymacsíraelkészítés:A palacsintatésztához a sóval, cukorral ízesített tojásokat kézi habverővel felverjük, majd apránként csomómentesre keverjük benne a lisztet, valamint a tejszínnel, vízzel vegyített tejet. 1 órát pihentetjük, majd enyhén kiolajozott serpenyőben egymás után kisütjük a palacsintákat (16 darab lesz). Félretesszük.A töltelékhez a szalonna zsírját kisütjük, majd kiszedjük a zsírból, és félretesszük. A megtisztított, felaprított póréhagymát megdinszteljük a visszamaradt szalonnazsíron, közben sóval, borssal ízesítjük.Felöntjük az alaplével, és addig pároljuk, amíg a levét teljesen el nem fövi. Kihűtjük.A túrót alaposan elkeverjük a mascarponéval, a póréval, a sült szalonnával, és ha szükséges, sóval, borssal utánaízesítjük.Egy palacsintát a vékonyan kiolajozott, kerek sütőtálba fektetünk, megkenjük egy adag túrós töltelékkel, és ráhelyezünk egy másik palacsintát. Így járunk el addig, amíg el nem fogynak a hozzávalók.A tetejét megkenjük tojássárgájával elkevert tejföllel, és előmelegített sütőben készre sütjük. Félidőben rászórjuk a sajtot, és ráolvasztjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd cikkekre vágjuk, és a csírával megszórva tálaljuk.sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 30 percTipp:Az ételt egyszerűbben is elkészíthetjük: a kisült palacsinták egyik felét megkenjük a töltelékkel, megszórjuk reszelt sajttal, háromszög alakúra hajtjuk, és a csírával megszórva rögtön tálaljuk.