Piskótaomlett kajszilekváros túrókrémmel

  • 2017.03.05.
  • 8

Korábban már csináltam piskótaomlettet, és most eszembe jutott, hogy újra megsüthetném ezt a jópofa sütit. Valóban látványos – és még csak nem is bonyolult – édességről van szó, el lehet vele kápráztatni a vendégeinket, hiszen ilyen formában ritkán készít az ember édességet. Most kakaóport is csempésztem a tésztába, és sima tejszínhab helyett valamilyen finom krémmel terveztem megtölteni. Volt még egy doboz mascarponém, abból lett volna a töltelék, de azt bolond mód hőkiegyenlítés nélkül kevertem a vajkrémhez, ami ettől ikrás lett, sőt a lekvár hatására később le is vizesedett. Gyakorlatilag használhatatlanná vált. Ekkor meg is fogalmazódott bennem, hogy újabban ahhoz képest elég sűrűn elrontódik valami a konyhában, és csak a kuka lakik jól a beledobott ételtől, hogy amúgy nem jellemző rám a bénázás. Nem szomorkodtam sokáig, de mascarponém már nem lévén, túrót vettem elő, és abból készült el a 2. adag krém. Utóbb még örültem is neki, hogy így alakult, mert ennek a kis malőrnek hála sikerült olyan tölteléket alkotnom, amit ezentúl biztos, hogy többször is elkészítek, legfeljebb más és más ízesítéssel.Annyira ízlett, és olyan hamar elfogyott, hogy szinte megbántam, hogy a felét elajándékoztam. :DHozzávalók 8 db süteményhez:Piskótához:4 tojás8 dkg nyírfacukor darálva2 cs. Bourbon vaníliás nyírfacukor darálva4 dkg fehér tönkölybúzaliszt4 dkg őrölt mandula2 csapott tk. keserű kakaópor1 mk. sütőporTöltelékhez:25 dkg túró10 dkg puha vaj10 dkg nyírfacukor darálva5 dkg sárgabaracklekvár1 ek. citromléDíszítéshez:2 dkg pirított, aprított mandula4 szem aszalt sárgabarack5 dkg olvasztott tejcsokoládéelkészítés:Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, és mindkettőre 4-4 db 12 cm átmérőjű kört rajzolunk.A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájákat a kétféle cukorral fehéredésig keverjük, majd felváltva hozzáforgatjuk a kakaóporral, őrölt mandulával, sütőporral vegyített lisztet és a fehérjehabot.A tésztamasszát nyolcfelé osztva az előrajzolt körök közepére halmozzuk, elsimítjuk, és az „omletteket” egymás után, előmelegített sütőben megsütjük.Kartonpapírból 8 db 2-3 cm átmérőjű hengert készítünk, vagy 2 db alufólia- vagy folpack hengert veszünk elő.A megsült piskótákat sütőpapírostól átfordítjuk egy tiszta konyharuhára, és lehúzzuk róluk a sütőpapírt. A piskótákat még forrón ráfektetjük a papírhengerekre, a szélüket a találkozásnál fogvájóval összetűzzük, és hajtással lefelé tortarácsra tesszük. Hűlni hagyjuk. Így járunk el a másik 4 piskótával is.A vajat a porcukorral felhabosítjuk és hozzákeverjük a lekvárral ízesített, botmixerrel pürésített, szobahőmérsékletű túrót, valamint a citromlevet.A krémet nejlonzacskóba kanalazzuk, majd 10 percre hűtőbe tesszük dermedni. A zacskó csücskére kb. 1 cm átmérőjű lyukat vágunk.A piskótákból eltávolítjuk a fogvájót, megtöltjük a túrókrémmel, a tetejüket olvasztott csokoládéval díszítjük és megszórjuk az egészen kis kockákra darabolt aszalt sárgabarackkal és az aprított mandulával.sütési hőfok: 160°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 15 percMegjegyzés:Nyírfacukor és tönkölyliszt helyett ugyanazokkal az arányokkal normál cukorral és sima liszttel is elkészíthetjük.