Körözött túróval ízesített kenyér

  • 2017.03.17.
  • 4

Az utóbbi időben főleg kiflit és zsemlét sütöttem, azokat is inkább kalács jellegű tésztából – itt volt hát az ideje a kenyérnek is. Gondoltam, most megint olyat készítek, aminek a tésztájában túró van, mert pár éve nagyon megszerettem a kenyértészta gazdagításának ezt a módját, és amúgy is régen került már asztalra. Ezúttal magát a túrót is ízesítettem, és körözöttként került bele a tésztába. Akkora szerelem lett, hogy egymás után kétszer is megsütöttem – először egyetlen jó nagy cipó alakjában, utóbb pedig ez a két kisebb lett belőle. Elég hamar elfogyott. :DHozzávalók 2 kis cipóhoz:50 dkg fehér tönkölybúzaliszt + a dagasztáshoz5 dkg kukoricaliszt + a szóráshoz5 dkg Graham-liszt1 ek. só25 dkg túró1 csapott ek. őrölt pirospaprika½ tk. őrölt fűszerköményőrölt fekete bors1 fej vöröshagyma1 ek. olívaolaj + a kelesztéshez1 ek. szilárd mangalicazsír4 dkg friss élesztő1 ek. cukor10 dkg natúr joghurt2 dl vízelkészítés:A felaprított vöröshagymát megpirítjuk a zsíron. A túrót elkeverjük a pirospaprikával, a fűszerköménnyel, a borssal.A háromféle liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőhöz adjuk a langyos vizet, kevés liszttel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a hagymát, a túrót, a meglangyosított joghurtot, és tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett felületre borítva négyfelé vesszük, és 35 cm hosszú rudakká sodorjuk.2-2 tésztakígyót összecsavarunk, a végeiket kissé aláhajtjuk, a kenyereket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva megkelesztjük.A megkelt cipókat megszórjuk kevés kukoricaliszttel, és 250°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. A hőmérsékletet ekkor 210°C-ra mérsékeljük, és készre sütjük a kenyereket. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.sütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 35 percTipp:Kettő helyett egy kenyeret is süthetünk. Ebben az esetben csak két rudat sodrunk, és abból alakítjuk ki a kenyeret.A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.