Hajtovány kétféle töltelékkel

  • 2017.03.24.
  • 7

Idejét sem tudom, mióta szemezek ezzel a péksütivel. Egy időben sok egyébhez hasonlóan ez is igen felkapott volt a különféle gasztroblogokon. De ahogy az már csak lenni szokott nálam, mindig fáziskésésben vagyok, és csak jóval azután készítem el a korábban nagy népszerűségnek örvendő ételeket, hogy a trendiségük már lecsengett. A hajtovány kapcsán nem is értem, miért vártam ilyen sokáig, hiszen ez a sós sütemény igazából olyan, mint a különböző töltelékkel készülő csigák. Márpedig én azt elég gyakran szoktam sütni. A különbség csak annyi, hogy a tésztakígyót nem egyenesre vágjuk, hanem srégen, vagyis háromszögekre, és nem fektetve sütjük, hanem állítva.Úgyhogy, ha legközelebb csigasütésre adom a fejem, lehet, hogy megint hajtovány lesz belőle. :DMivel nem tudtam eldönteni, hogy csak sonkás vagy csak kolbászos legyen-e eme nagyszerű péksüti, ezért mindkét töltelék úgy döntött, hogy színre lép egyazon napon. A tölteléknél már csak én örültem jobban az aznapi premiernek, mert a kóstolás eredményeként vastapsot kapott a hajtovány.Csak halkan jegyzem meg, hogy ezt is tejfölbe tunkolva faltuk. :DHozzávalók 24 darabhoz:Tésztához:37,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt0,5 dl napraforgóolaj1 csapott ek. só2,5 dkg friss élesztő2,5 dl tej1 tk. cukorTöltelékhez:5 dkg olvasztott vaj1 kis tojásnak a sárgája15 dkg lángolt kolbász15 dkg jó minőségű felvágott (nálam füstölt, sült karaj)15 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia, Cheddar vagy parmezán)Tetejére:1 kis tojáskömény- és szezámmag a szóráshozelkészítés:A langyos tejben simára keverjük az élesztőt a cukorral és 1 evőkanál tönkölyliszttel, majd letakarva felfuttatjuk.A sóval vegyített liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.A kolbászt kisebb darabokra vágjuk, és zsiradékmentes serpenyőben kisütjük a zsírját. Kivesszük belőle a kolbászt, és ha kihűlt ledaráljuk. Félretesszük.A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, majd letakarva pihentetjük negyedórát.A tojássárgáját összekeverjük a langyosra hűlt, olvasztott vajjal, és kicsit dermedni hagyjuk.A tésztadarabokat egyenként 35x35 cm-es négyzet alakúra kinyújtjuk, és a felületüket megkenjük a tojásos vajjal.Az egyik tésztalapot megszórjuk a ledarált felvágottal, a másikat a darált kolbásszal, majd mindkettőre sajtot reszelünk, és kicsit lenyomkodjuk. A tésztalapokat felgöngyöljük, majd laponként 12-12 háromszögre vágjuk.A péksütiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva 20 percig kelesztjük.A megkelt péksütemények tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Langyosra hűlve fogyasztjuk.sütési hőfok: 190°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 20 percTipp:Akinek úgy szimpatikusabb, a háromszögekre történő szeleteléskor ne vágja át teljesen a felgöngyölt tésztát, mert az egészben hagyott tésztarudat egyrészt könnyebb a tepsire fektetni és ott bejelölni a háromszögeket, másrészt ha darabjaira vágjuk, sütés közben hajlamosak eldőlni. Amikor megsült, könnyen darabjaira lehet szakítani a jelölések mentén. Én nem hagytam egyben a tésztarudat, de szerencsére csak 2-3 darab borult meg sütés közben.