Húsos túrókifli

  • 2017.01.16.
  • 5

Mivel mással is kezdhettem volna 2017-et receptügyileg, mint kelt tésztával! Így cselekszik az, aki nem tesz újévi „most aztán lefogyok!” fogadalmat. :D A kelt tészta idén is a legjobb barátom lesz, és eszem ágában sincs lemondani róla. Legfeljebb kevesebbet eszem belőle és nem vacsorára, már ha épp nem csábulok el a mennyiséget és az időpontot tekintve. :D No, de ez most mellékes, lényeg, hogy ezt a kiflit a sörkiflim ihlette, amiből az utóbbi hetekben annyit sütöttem, hogy az már vicc, de még mindig nem sikerült megunni. :D A legutóbbi kiflisütés közben agyamban ismét fény gyúlt, és már láttam is magamat, ahogy darált hússal töltöm a kifliket. A „nagy” ötletet pár nappal később tett követte, és bár a tésztát jelentősen átalakítottam (és közben az is kiderült, hogy ehhez hasonló kiflim már van fent a blogon), a töltés-tekerés legalább pont úgy történt, ahogy elképzeltem. :DA Kutyafülnek a kisült péksütikkel megint sikerült mosolyt csalnom az arcára, de én se voltam morcos, amikor beleharaptam. :)Hozzávalók 16 darabhoz:Tésztához:30 dkg fehér tönkölybúzaliszt10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt25 dkg túró1 tojás5 dkg olvasztott vaj1 púpozott ek. morzsolt oregánó1 ek. só1 csapott ek. cukor1 dl tej2,5 dkg friss élesztőTöltelékhez:45 dkg darált sertéshús1 fej vöröshagyma2 nagy gerezd fokhagyma1 ek. grillfűszer (pl. Kotányi grill klasszikus fűszersó)őrölt fekete bors1 ek. mangalicazsír10 dkg natúr krémsajtKenéshez és szóráshoz:1 tojásszezámmagelkészítés:A kétféle liszt közepében kialakított kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, beletesszük a cukrot, simára keverjük a langyos tejjel, majd letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a felvert tojással és a langyosra hűlt olvasztott vajjal elkevert túrót, az oregánót, a sót, és megdagasztjuk.Vajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és letakarva kétszeresére kelesztjük.A töltelékhez a finomra aprított vöröshagymát a zsíron megdinszteljük, majd az áttört fokhagymát is hozzáadva 1 percig továbbsütjük.Rátesszük a darált húst, fűszersóval, borssal ízesítjük, készre sütjük, majd szűrőkanálba öntjük és lecsepegtetjük róla a felesleges zsiradékot.Miután a töltelék teljesen kihűlt, késes aprítóval finomabbra daráljuk, majd alaposan elkeverjük a krémsajttal.A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, négyfelé vesszük, és mindet meggömbölygetjük. Letakarva pihentetjük negyedórát.A tésztagombócokat egyenként 30 cm átmérőjű körlapokká kinyújtjuk, és mindegyiket 8-8 cikkre vágjuk.16 tésztaháromszögön elosztjuk a tölteléket úgy, hogy a szélek szabadon maradjanak, majd mindegyiket befedjük a töltetlen tésztadarabokkal, és kissé összenyomkodjuk.Kiflikké formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva kelesztjük még kb. 20 percig.A kiflik tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és aranybarnára sütjük. A kész péksüteményeket rácsra szedjük, majd langyosra hűlve kínáljuk.sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 25 percTipp:Mártogatónak tejfölt kínálhatunk hozzá.