Dunahullám kuglóf málnával

  • 2016.12.23.
  • 0

Az idén advent 3. vasárnapja és a névnapom igen közel kerültek egymáshoz, így aztán az esedékes süteményt mindkét alkalomhoz illőre terveztem. Még sosem sütöttem olyan sütit, amiben kétféle színű a tészta, de mivel mindig is jópofának találtam, most végre én is kipróbáltam. A kuglóf formájában elég ünnepi, ill. ez a fajta tészta nagy kedvencem, így emellett döntöttem. A meggyet viszont málnára cseréltem, mert azt sokkal jobban szeretem. Ismét egy új kedvenccel gyarapodott a repertoár. :DTalán jobb is, hogy nincs nagyméretű kuglófsütő formám, mert így kevésbé éreztem arcpirítónak a megevett süti mennyiségét. :DHozzávalók 1 kis kuglófhoz (kb. 1 liter űrtartalmú, 17x9 cm-es kuglófsütő formához):Tésztához:15 dkg puha vaj + a sütéshez15 dkg + 1 ek. barna nádcukor darálva1 cs. vaníliás cukor3 tojás15 dkg sima vagy extra finom süteményliszt + a sütéshez1 tk. sütőpor1 dkg keserű kakaópor1 ek. tej20-25 dkg mirelit málnaTetejére:7 dkg étcsokoládé0,75 dl tejszín7 g vaj2-3 dkg tejcsokoládéelkészítés:A málnát alaposan lecsepegtetjük (a levére nem lesz szükségünk, de aki szeretné, a sütemény mellé kínálhatja), majd a gyümölcsöt összekeverjük 1 evőkanál darált barna nádcukorral. A sütőformát kivajazzuk és beszórjuk liszttel.A vajat a kétféle cukorral krémesre kavarjuk, egymás után hozzádolgozzuk a tojásokat, majd belekeverjük a sütőporral vegyített lisztet.A tésztát kétfelé vesszük, és az egyik adaghoz hozzáadjuk a kakaóporral csomómentesre dolgozott tejet. (A kapott tésztamassza talán kevésnek fog tűnni, de mire megsül, éppen a sütőforma pereméig ér majd.)A világos tészta felét a sütőformába simítjuk, elosztjuk rajta a fele adag málnát úgy, hogy az ne érjen ki a forma külső széléig, majd rákanalazzuk a fele adag kakaós tésztát. (Ha a kanalat a tölteléken tartjuk, és közben a sütőformát forgatjuk, könnyebben el tudjuk simítani a tésztamasszát.)Ráöntjük a maradék fehér tésztát, amire újabb réteg málna kerül, és elsimítjuk rajta a maradék kakaós masszát.Előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba!), ha kész, a formában hagyjuk 10 percig, majd a tésztát kiborítjuk a sütőformából, és tortarácsra tesszük. Így hagyjuk teljesen kihűlni.A tejszínt a vajjal felmelegítjük, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzáadjuk a durvára darabolt csokoládét. Kevergetve felolvasztjuk benne, majd ráöntjük a kuglófra.A tejcsokoládéból zöldséghámozó segítségével forgácsokat vágunk és megszórjuk vele a sütemény tetejét. Miután a máz megdermedt rajta, tálaljuk.sütési hőfok: 175°Csütési mód: alul-felül sütés (középső sín)sütési idő: kb. 35 percTipp:A hozzávalók mennyiségét megduplázva kb. 2,5 literes kuglófsütőformára elegendő tésztát kapunk.