Csokoládépudingos bukta

  • 2016.12.09.
  • 4

Lehet sós vagy édes, a kelt tészta nálunk mindig nyerő. :) Pudinggal eddig még csak egyszer töltöttem édes kelt tésztát, az is csigaformában lett megsütve, de pudinggal töltve pl. buktát még nem készítettem. Pláne nem nyírfacukorral. Itt volt hát az ideje, hogy kipróbáljam, működik-e ilyen formában is. Működött és nagyon ízlett így is. :) Úgy gondolom, abszolút helye lehet az adventi időszakban egy ilyen finomságnak, amit különösen nagy örömmel eszegethetünk reggelire vagy uzsonnára, miközben az ablakon kitekintve azt szemléljük, milyen szépen hullik a hó. :DHozzávalók 10 darabhoz:Tésztához:30 dkg fehér tönkölybúzaliszt3 dkg nyírfacukor3 dkg olvasztott vaj vagy kókuszolaj1 tojássárgája½ tk. sókb. 1,25 dl tej1,5 dkg friss élesztőTöltelékhez:1/2 cs. gluténmentes, csokoládés pudingpor édesítőszerrel2 cs. Bourbon vaníliás xilit3 dkg mazsola2,5 dl tej2 dkg puha vaj vagy kókuszolajTetejére és a sütéshez:1 ½ ek. olvasztott vaj vagy kókuszolaj3,5 dkg vágott dióbél1 cs. Bourbon vaníliás xilitelkészítés:A tálba mért liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük a langyos tejjel, hozzádolgozunk egy kevés lisztet, és letakarva felfuttatjuk.Beletesszük a nyírfacukrot, a sót, a langyosra hűlt olvasztott vajat, a szoba-hőmérsékletű tojássárgáját, és megdagasztjuk. Kivajazott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.A töltelékhez a felforralt tejhez adjuk az előzőleg kevés hideg tejjel csomómentesre dolgozott pudingport, és krémmé főzzük.Még forrón hozzáadjuk a vaníliás xilitet, a vajat, az előzőleg beáztatott, lecsepegtetett mazsolát, majd a krémet folpackkal lefedve teljesen kihűtjük. Jól átkeverjük.A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket 12 cm átmérőjű kör alakúra kinyújtjuk, és a közepükre halmozunk 1-1 púpozott teáskanál pudingot.A tésztát a töltelék fölött összecsippentjük, és az illesztéssel lefelé a vajjal kikent 24 cm átmérőjű sütőtálba sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb. A bukták oldalait megkenjük olvasztott vajjal.Letakarva épp csak addig hagyjuk kelni, hogy a bukták összeérjenek, majd a tetejüket lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a darált dió és a vaníliás xilit keverékével.Előmelegített sütőben készre sütjük, majd a sütőtálban hagyva rácsra tesszük, és így hagyjuk langyosra hűlni.sütési hőfok: 190°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 30 percTipp:Nyírfacukor helyett cukorral is elkészíthetjük. Az arányok ugyanazok maradnak.