Pizzás csigakenyér

  • 2016.11.21.
  • 6

Az utóbbi időben úgy rákattantunk a magyaros pizzámra, hogy parkolópályára tettük a kedvenc pizzériánkból való rendelést, és gyors egymásutánban háromszor is házilag készítettem a pizzát. Egyik alkalommal egy kicsit túlméreteztem a mártás mennyiségét, és éppen annyi maradt, ami egy jó nagy pizzára elegendő lett volna. Közben úgy adódott, hogy a Kutyafülnek vidékre kellett utaznia. Tudtuk, hogy nem fog hazaérni délre, ezért, hogy legyen mit ennie, kenyeret akartam sütni. Aztán meg pizzás csigát. :D Végül a kettő összeházasításával kikerekedett belőle ez az összegömbölyödött cicára (jó-jó, biztos van, akit inkább egy kövér kígyóra) emlékeztető csigakenyér, amit éppen úgy lehet szeletelni, ahogy bármilyen más kenyeret. Meg lehet kenni vajjal, tejföllel, pakolhatunk rá bármit, kinek-kinek ízlése szerint, de mivel ott van benne a finom pizzamártás és a sajt is, ezért szerintem nem kell ezt már tovább turbózni. :)Miután kisült, muszáj volt letesztelni, és sajnos el is fogyott még aznap az egész, úgyhogy végül nem is maradt az útra uzsonnának való. :D Rövid időn belül még 2 alkalommal megsütöttem, annyira szerettük. :)Hozzávalók 1 kenyérhez:Tésztához:30 dkg fehér tönkölyliszt5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt1 ek. morzsolt oregánó6 dkg hántolt napraforgómag2 ek. olívaolaj1 tk. só2,2 dkg friss élesztő1 tk. cukor1,5 dl víz0,5 dl tejTöltelékhez:1 egészen kis fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma2 ek. sűrített paradicsom1 ek. ketchup½ mk. darált csípős paprika1 mk. oregánó1 mk. bazsalikom1 mk. majoránna1 mk. rozmaring1 mk. zsálya½ mk. borsikafű½ mk. kakukkfű½ mk. őrölt babérlevél1 mk. cukorsó1 dl víz1 ek. mascarpone vagy más krémsajt10 dkg reszelt trappista sajt2 ek. olívaolajTovábbá:olívaolaj a kenéshezelkészítés:A liszt közepében kialakított mélyedésbe tesszük az elmorzsolt élesztőt a cukorral, elkeverjük a langyos, tejes vízzel, kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a sót, az oregánót, a zsiradékmentes serpenyőben megpirított, kihűtött napraforgómagot, az olajat, és tésztává dagasztjuk. Letakarva megkelesztjük.A mártáshoz a megtisztított vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát áttörjük, és az olívaolajon megdinszteljük. Közben sózzuk.Belekeverjük a többi hozzávalót, felöntjük a vízzel, és kis lángon, néha megkeverve sűrű mártássá főzzük. Kihűtjük, majd eldolgozzuk a krémsajttal.A megkelt tésztát lisztezett felületen 35x40 cm-esre kinyújtjuk, a felületét megkenjük a mártással úgy, hogy a szélek mentén körben szabadon hagyunk egy 2 cm széles sávot.Megszórjuk reszelt sajttal, feltekerjük, a végeit összecsippentjük, kialakítjuk a csigavonalat, és a végét aláhajtjuk. A kenyeret sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és letakarva megkelesztjük.A tetejét megkenjük olívaolajjal, és 250°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. A hőmérsékletet 220°C-ra mérsékeljük, és készre sütjük a kenyeret. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.sütési mód: alul-felül sütéssütési idő:kb. 35 percTipp:A felsorolt fűszerek helyett Toscana fűszerkeveréket is használhatunk.A kenyeret sütőkövön is megsüthetjük.