Rumos-szilvapudingos-marcipános linzertorta

  • 2016.09.02.
  • 9

Már nagyon ki akartam próbálni az új piterácsozó segédeszközt, és bár a zöldségesnél már két alkalommal sem kaptam szilvát, az egyik bevásárlóközpontban szerencsére találtam. A frissen vásárolt gyümölccsel a birtokomban végre nekiállhattam ennek a tortának. Már hetek óra linzertésztás sütire vágytam, és most, hogy végre vettem szilvát, semmi sem állhatott a vágyam teljesülésének útjába. Na nem mintha pl. őszibarackkal nem készíthettem volna el.Tény, hogy ez a sütemény a hozzávalók kapcsán és emiatt ízében is a karácsonyt idézi, de muszáj volt már elhasználom az édességes dobozkámban ki tudja, mióta bujkáló marcipánmasszát.Sajnos a rácsozás elsőre nem sikerült, így hát a fotózás elmaradt. 2 nappal később viszont újra nekifogtam ugyanennek a sütinek, mert egyrészt az 1. sütés eredménye mindkettőnknek kiemelten ízlett, másrészt a zöldségesnél rám köszönt egy teli rekesz szilva, sőt új marcipánmasszát is beszereztem. Direkt örültünk, hogy ismét ehetünk a tortából. :)A rácsminta tésztakosárra való ráborítása terén a 2. alkalommal már kiokosodva, de azért mégis nagy óvatoskodások közepette került rá a díszítés a sütire. Szerencsére ezúttal összejött a dolog, és így végre megörökíthettem újdonsült, legkedvencebb linzertortánkat :)Hozzávalók 24 cm-es pitesütő formához:Tésztához:30 dkg liszt20 dkg vaj10 dkg barna nádcukor1 mk. őrölt gyömbér1 mk. sütőpor1 tojásTöltelékhez:50 dkg szilva (tisztítva, magozva mérve)15 dkg marcipánmassza13 dkg barna nádcukor1 cs. Bourbon vaníliás cukor1 tk. ceyloni fahéj1 tk. őrölt narancshéj1 csapott tk. őrölt gyömbér4 ek. Portorico rum4 ek. frissen facsart citromlé2 dkg étkezési keményítő1 ek. zsemlemorzsaTetejére:1 egészen kicsi tojás sárgája1 ek. tej3 ek. szeletelt mandula1 tk. barna nádcukor darálvaelkészítés:A tésztához a lisztet elvegyítjük a gyömbérrel és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajjal.Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. (Ha a kezünk melegétől lággyá, ragadóssá válna, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.)Ahogy összegyúrtuk, lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságú körlappá kinyújtjuk, és a nyújtófa segítségével ráhelyezzük a 2 részből álló tésztarácsozóra úgy, hogy a kimélyített fele legyen felül, benne a sárga rácsbetéttel.A nyújtófát áthengerítjük rajta, hogy a tészta a rácsmintába nyomódjon, és a kis rombuszok kihulljanak a közökből (ha szükséges rásegítünk).A rácsozóbetétből kiemeljük a kilyuggatott műanyaglapot, amin a kész tésztarács fekszik. A sütőformát ráborítjuk a tésztarácsra, és azt egy kés segítségével a sütőforma széle mentén, annál 1 cm-rel nagyobb átmérőjűre, azaz 25 cm-esre vágjuk.A kilyuggatott tésztát a rácson hagyva letakarjuk folpackkal, és hűtőbe tesszük.A maradék tésztát összegyúrjuk a lehullott tésztadarabokkal, 30 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk, és kibéleljük vele a pitesütőformát. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.A megmosott szilvaszemeket mély tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, majd 1 perc elteltével, lehúzzuk a héját, kimagozzuk, és négyfelé vágjuk.A szilvát lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a narancshéjat, és pár percig főzzük, hogy a gyümölcs megpuhuljon, és levet eresszen.Belekeverjük a citrommal és a rummal előzőleg csomómentesre kevert keményítőt, összeforraljuk, majd hozzákeverjük a vaníliás cukort. Hűlni hagyjuk.A tésztakosarat villával több helyen megszurkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a lehűtött marcipánt.Elosztjuk rajta a darabos szilvapudingot, majd a tésztát a ráccsal együtt óvatosan a töltött tésztakosárra borítjuk, és leemeljük róla a rácsot.A sütemény tetejét megkenjük tejjel kevert tojássárgájával (ez a művelet akár el is hagyható), és előmelegített sütőbe toljuk.Miután készre sütöttük, rácsra téve hagyjuk kihűlni. A szélét megszórjuk száraz serpenyőben megpirított mandulaszeletekkel, majd a sütemény szélét vagy akár a teljes felületét meghintjük a porcukorral. Felszeleteljük és tálaljuk.sütési hőfok: 170°Csütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)sütési idő: kb. 50 percA tésztarácshoz