Mangós-mascarponés tortácskák

  • 2016.08.04.
  • 9

Alig vártam már, hogy felhasználhassam a Kuala Lumpur-i piacon vásárolt szárított mangót. Most végre eljött az ideje, és bár ez nem tradicionális maláj édesség – noha ilyen kis cupcake-eket odaát is sokat láttunk –, a mangó miatt nekünk mégis a Malajziában tett kirándulásunkat juttatja az eszünkbe.Az itthon vásárolt mangót nem szeretem, mert kényszerérett, és valahogy olyan seízű, míg az ott kóstolt elképesztően finom. Mivel friss mangót nem hozhattunk magunkkal, mindenképp venni akartam szárítottat. Még kilós kiszerelésben is lehetett kapni, de mi csak egy kisebb csomagot vettünk. Meg is bántam, hogy nem a nagyobbat választottam, de szerencsére még maradt belőle 1-2 sütire való adag.A tésztája, mivel rizslisztből van, nem olyan könnyű, mint a „rendes” piskóta, hanem sűrűbb állagú, kicsit a kevert tésztára emlékeztet. Ezzel a mangós krémmel nekem különösen ízlett. :)Hozzávalók 9 darabhoz:Tésztához:18 dkg fehér rizsliszt5 dkg szárított mangó1 citrom reszelt héja6 g sütőpor4 tojás14 dkg cukor1 dkg vaníliás cukor7 dkg vaj felolvasztvaKrémhez:12,5 dkg mascarpone10 dkg szárított mangó3 dkg porcukor2 ek. citromlé2,5 dl tejszín3 zselatinlapelkészítés:A tésztához a lisztet elvegyítjük a sütőporral, az alaposan megmosott citrom lereszelt héjával és a kis kockákra aprított szárított mangóval.A tojások sárgáját a kétféle cukorral felhabosítjuk, belekeverjük a langyosra hűlt olvasztott vajat, majd kisebb adagokban, felváltva hozzáforgatjuk a lisztkeveréket és a kemény habbá vert tojásfehérjét.A tésztamasszát elosztjuk az alján és az oldalán is kivajazott muffintepsi mélyedéseiben, és miután előmelegített sütőben készre sütöttük, pár perc elteltével kés segítségével kiemeljük a süteményeket a sütőformából. Rácsra szedve hagyjuk teljesen kihűlni.A krémhez a mangót késes mixerrel felaprítjuk, majd 0,5 dl tejszínt is hozzáadva tovább daraboljuk. (Nem lehet teljesen pépesíteni.)A mascarponét simára keverjük a cukorral, a citromlével és a tejszínes mangóval.Az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatinlapokat alaposan kinyomkodjuk, majd feloldjuk egy kevés tejszínben. Elkeverjük 2-3 evőkanál mangós mascarponéval, majd a többi mascarponéhoz dolgozzuk.Óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, majd miután a krémet kb. 10 percig a hűtőben dermesztettük, kés segítségével egyenletesen megkenjük vele a tortácskák tetejét.sütési hőfok: 170°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 30 perc