Mézes-fehérboros csirkeragu zöldséges rizzsel

  • 2016.07.25.
  • 8

A vasárnapi ebédhez 2 jó nagy csirkemellfilét sikerült kivenni a fagyóból, de túl soknak tűnt négyünknek, ezért egy fél mellet félretettem egy későbbi alkalomra. Mivel még tejben áztatva sem szerencsés túl sokáig tárolni a hűtőben a kiolvasztott húst, ezért 2 nappal később fel is használtam, és ezt az egyszerű, gyorsan elkészülő ételt hoztam össze belőle. Mivel szeretjük a mézzel+fehérborral készülő ételeket, így nem is csoda, hogy mindkettőnknek ízlett. És nem utolsósorban tovább gazdagodott a csirkemelles receptgyűjteményem. :DHozzávalók 2 személyre:Raguhoz:1 kis csirkemellfilé (kb. 40 dkg)1 nagy fej vöröshagyma5 nagy gerezd fokhagyma2 ek. Toscana fűszerkeverék (sómentes)1 ek. méz1 dl száraz fehérbor1 ek. mangalicazsír0,5 dl tejszínőrölt fekete borssótejKörethez:20 dkg konzerv kukorica15 dkg Basmati rizs10 dkg zöldborsó1 ek. mangalicazsírzöldségalaplésóelkészítés:2 gerezd megtisztított fokhagymát áttörünk, és a megmosott mellfilével együtt üvegtálba tesszük. Felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, folpackkal letakarjuk, és 1 napot hűtőben pihentetjük.Másnap leöntjük róla a fokhagymás tejet, és alaposan lecsepegtetjük. Kis kockákra vágjuk, megszórjuk a sóval, a borssal, a fűszerkeverékkel, és jól összeforgatjuk.A megtisztított hagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük, 1 evőkanál zsíron kissé megpirítjuk, közben sózzuk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és összesütjük.A hagymás alapra rátesszük a húst, kevergetve fehéredésig sütjük, majd a mézet is belekeverve lepirítjuk.Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a levét majdnem teljesen elfövi. Hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk.Közben a körethez a rizst 1 teáskanál zsíron megpirítjuk és felöntjük másfélszeres mennyiségű zöldségalaplével. Amikor a rizs félkész, hozzáadjuk a borsó, és a zöldségeket puhulásig főzzük.Serpenyőben 1 teáskanálnyi zsírt hevítünk, rátesszük a borsós rizst, hozzáadjuk a kukoricát, megsózzuk és összekeverjük. A köretet tányérokra szedjük, és a közepére halmozzuk a húst. Tálaljuk.