Cseresznyés-mogyorós sütemény

  • 2013.07.02.
  • 4

P { margin-bottom: 0.21cm; }
Nemrég megígértem, hogy az idén nem teszek fel a blogra több cseresznyés vagy meggyes receptet, de a hűtőben ott lapult még egy sütire való adag, és még kaptam hozzá egy kis zacskónyit, így muszáj volt felhasználnom.Szeretem ezeket a gyümikenyér formájú sütiket, igazán kellemes nassolnivaló lehet akár tea mellé is, de fagyit is kínálhatunk hozzá, hogy még inkább felturbózzuk az élvezeteket. Nekem ez a gyümölcsös, mogyorós változat kimondottan ízlett; szívből ajánlom azoknak, akiknek hozzám hasonlóan még van otthon egy kis cseresznyéjük, meggyük.A javasolt sütési idővel az ilyen típusú sütik esetében én mindig bajban vagyok, ui. rendszerint nagyon sokáig sülnek. Persze ez sokban a függ a sütőnktől és a sütőforma anyagától is. Én villanysütőben sütöm, a gyümölcskenyér forma pedig nálam hol teflonos, hol zománcos, hol pedig fényes fém felületű. Egyik sem vált be igazán, mert a teflonosban hamar megég, az alumíniumhoz hasonló színűben azonban örökkévalóságig tart, mire elkészül. Eddig a zománcos vált be leginkább. Bár a recept 200°C-os sütési hőmérsékletet ír, én úgy ítéltem meg, hogy ez túl sok, ezért miután 30 perc elteltével levettem a sütiről az alufóliát, csak 20 percig sütöttem 200°C-on, utána visszavettem 180°C-ra, ill. leraktam a sütit a sütő legalsó rácsára, és onnan számítva még 35 percig sütöttem. Így a sütési idő 90 percre módosult. Hőlégkeverésessel sosem sütöttem ezt a fajta édességet, mert a teteje úgy nagyon hamar megég, míg a közepe még folyik.A kicsit égettebb széleket lefaragtam - bátran vetemedhetünk hasonló csalafintaságra, ha a fent taglalt okok miatt túl barnára sikeredik a sütink. :-) Akinek tehát van valami jó tippje a gyümikenyér formájú sütemények sütése kapcsán, az bátran ossza meg velem, örömmel tanulnék titkos fortélyokat.Ezt a süteményt hajdinalisztből is megsüthetjük.Hozzávalók 35 cm-es sütőformához70 dkg magozott cseresznye/meggy (vagy vegyesen)5 közepes tojás25 dkg puha vaj25 dkg porcukor1 cs. vaníliás cukor15 dkg + 1 ek búza finomliszt5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt15 dkg darált mogyoró