Hűsítő epertorta fehér piskótával

  • 2013.05.27.
  • 3

P { margin-bottom: 0.21cm; } Hazafelé jövet megláttam, hogy a zöldségesnél akciós az eper, s bár ezek még a korai érésűek, ami azt jelenti, hogy nem annyira édesek, mégis megkívántam. Egy részéből mindenképp valami sütit akartam készíteni, mert egy kevés tojásfehérjém 3 napja a hűtőben várta, hogy felhasználjam. Csak nemrég sütöttem először tojásfehérjéből készült piskótát, de egy rossz recept miatt olyan szinten használhatatlan lett, hogy ki kellett dobnom. Sajnos nem hallgattam a megérzésemre, pedig láttam én, hogy túl sok vajat írtak elő. Most újra kínálkozott az alkalom, és amikor egy megfelelő piskótarecept után kutattam a neten, homlokomra csaptam, hogy az én Gold barátnőm gyakran süt ilyen piskótát a madártej sütihez. A probléma megoldódott, hiszen az ő receptjét vettem alapul. És láss csodát, a fehér piskóta tökéletes lett, pedig nem is került bele vaj!A krémet menet közben agyaltam ki, mert nem volt kedvem receptet keresgélni. Könnyű, nem főzött krémes édességre vágytam, amiben nincs semmi bonyolult vagy különleges hozzávaló. Ez lett belőle – egy enyhén savanykás, hűsítő nyári torta. Nekünk legalábbis nagyon ízlett az eredmény, és utóbb megtudtam, hogy Gold lánykája is odáig volt érte (kaptak ui. kóstolót), és drága Barátnőmnek mindenképp meg kellett sütnie neki pár nappal később. Mi ez, ha nem egy csodás vallomás?! :-)Mivel a krém mennyiségét nem pontosan tudtam bekalibrálni, ezért kimaradt belőle egy kevés. Amíg a torta elkészült, addig poharas desszertként vigasztalódhattunk vele.Szándékosan nem is csökkentettem a receptben szereplő mennyiségeket, hátha mást sem zavar majd az a valóban kevés plusz krém.Hozzávalók 16 cm-es tortaformáhozFehér piskótához:4 tojásfehérje8 dkg liszt7 dkg porcukor1 cs Bourbon vaníliás cukor½ tk sütőporcsipet sóKrémhez:20 dkg tejföl