STOLLEN

  • 2016.12.14.
  • 3

STOLLENEgy nagyon finom német karácsonyi kalácsot, a stollent hoztam el. A kalács formája és kinézete a bepólyált kis Jézusra emlékeztet.
Nem egy ördöngősség elkészíteni és nagyon finom, ajánlom mindenkinek, hogy egyszer próbálja ki. Természetesen a stollenből is van ezerféle - többek között marcipános, vajas, diós - én most túrósat készítettem rengeteg kandírozott gyümölccsel.
Eredetileg böjti kalács volt a stollen, majd szépen mindenféle fnomsággal gazdagított ünnep kalács lett belőle. A stollent karácsony előtt készítik el hagyományosan és hűvös helyen sokáig eláll - akár húsvétig is, olvastam valahol.. Nálunk másnap déutánra már kihűlt helye volt a két adagbl készült finomságnak!HOZZÁVALÓK1/2 élesztő250 g. liszt2 ek meleg tej70 g. cukor1 tojás250 g. túró100 g. vaj80 g. mazsola100 g kandírozott gyümölcs1/2 citrom levea tetejére:100 g. vajporcukorELKÉSZÍTÉSEA meleg tejben felfuttatjuk az élesztőt. Tegyünk bele egy kanállal a cukorból.Ha felfutott az élesztő, akkor miindent egy tálba öntünk és jól összedolgozzuk a tésztát. Én a kelt tésztákat mindig kézzel készítem de természetesen mehet géppen is ez a művelet.Letakarva 30 percet kelesztettem, majd jó átgyúrtam és kinyújtottam kb. 1/2-1 ujjnyira.
Az egyik oldalát visszahajtjuk kb. a kinyújtott tészta feléig, kialakítva a stollen formáját. További 15-20 percet vártam a kelesztéssel. Közben begyújtottam a sütőt és 180 fokon aranybarnára sütöm.Ezután még melegen átkentem kivülről alaposan vajjal és megszórtam gazdagon porcukorral.Ha szeretnél még kandírozott gyümöccsel készült süteményt, próbáld ki a blog egyik legnépszerűbb sütijét, a bögrés gyümölcskenyeret!
Recept: innenA Facebookon
itt tudtok hozzám csatlakozni.Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni,
ide kattints.