FENYŐFA KALÁCS

  • 2016.12.20.
  • 5

KARÁCSONYFA KALÁCSTöbb helyen láttam ezt a tényleg látványos - és nagyon egyszerűen kialakítható karácsonyfa kalácsot. Ma én is elkészítettem, mert gondoltam ha már nekálltam fonott kalácsot készíteni reggelire, akkor az ünnepek közeledtével legyen annak is egy kis ünnepi jellege és karácsonyfának formáztam.A fonott kalács receptemet használtam hozzá, csak a fele tésztát kakaóval gyúrtam ki. Én nagyon sűrűn használom ezt a receptet, mert finom és foszlós lesz tőle a kalács - vagy bármilyen más kelt tészta. Tényleg több időt vett igénybe leírni ezt a bejegyzést, mint elkészíteni a kalácsot.. :)HOZZÁVALÓK:3 dl tej2,5 g élesztő50 dkg liszt5 dkg vaj
vagy 1 púpos ek zsír
4 kanál cukorkb. 2-3 ek cukrozatlan kakaóegy kis tej a kenéshezELKÉSZÍTÉSE2,5 dl langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.A lisztbe beleöntöm a felfutott élsztős tejet, a felolvasztott vajat (vagy zsírt) és összedolgozom. Ezután ketté veszem a tésztát és az egyik felébe beledolgozom a kimaradt 1/2 dl tejben összekavart kakaót. Lehet, hogy kell majd még kakaó ahhoz, hogy szép egyenletes barna legyen a tészta hozzá. Nekem még kb. 1 ek-nyit felvett a tészta.
Ezt követően letakarom a tésztákat egy konyharuhával, majd a duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, akkor mindkét tésztát két-két részre osztom, így lesz két barna és két fehér tésztám. Kinyújtom őket téglalap alapúra - én egyszer a barnát, egyszer a fehéret nyújtottam és úgy tettem a tepsibe. Egy kivajazott és liszttel meghintett vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük felváltva a kinyújtott tésztákat, úgy, hogy a barnával kezdünk.
Ezután kivágjuk a törzsét lent és a tetejének a legfelső íves részét. Majd képzeletben meghosszabbítuk a fatörzs vonalát - én egy késsel halványan ezt meg is tettem, majd mindkét oldalon bevágdossuk a törzsig a tésztát, kb egyenlő szélességben.
Ezután minden kis fonatnak valót 3-4-szer megcsavarunk és megpróbáljuk úgy húzni a lenti részeket, hogy egy kicsit szélesebbek legyenek, mint a fenyőfa tetején lévő "ágak".
Lekenjük tejjel és betesszük a hideg sütőbe, majd 180 fokon megsütjük azt. A sütőt nem kell előre bekapcsolni, mert amíg az felmelegszik, a tészta még kel egy kicsit.A kimaradt részt szédszedtem fehér és barna tésztára, kinyújtottam és egy nagyobb kiflit formáztam belőle.Ha megsült a kalács, akkor mégegyszer kenjük le tejjel és borítsunk rá egy konyharuhát, addig amíg ki nem hűl, hogy sokáig puha maradjon.A Facebookon
itt tudtom hozzám csatlakozni.Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni,
ide kattints.