ZSERBÓ

  • 2015.04.09.
  • 4

ZSERBÓAnyukám húsvéti és karácsonyi repertoárjából sohasem hiányzik a zserbó. Nekem valahogy túl tömény, túl sok volt mindig, így egy szelet próba után hagytam is a zserbót másra..Most viszont úgy esett, hogy vendégeket vártunk és mivel a mézes-grízesem valahogy még a vendégsereg megérkezése előtti napon elfogyott, így helyette zserbó készült... (meg tepertős pogácsa és vaniliás brownie).. :) Valahogy mostmár nagyon ízlett, a férjem is imádta és a vendégeknek is nagyon ízlett.A recept a Horváth Ilona féle szakácskönyvből való. Én a tésztát egy 30x20-as tepsiben készítettem, de az eredeti recept ezekkel a hozzávalókkal 35x25-ös sütőt ír..HOZZÁVALÓK
A tésztához:35 dkg liszt1 egész tojás5 dkg cukor20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír1 dl tej1 dkg élesztőcsipetnyi sütőporA töltelékhez:12 dkg darált dió12 dkg cukor20 dkg lekvárCsokimázhoz:3 dkg kakó10 dkg cukor3 dkg vaj1 ek tejELKÉSZÍTÉSEAz élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a tojást, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk a tepsi méreteire, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot lekvárral megkenjük, és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a második lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük 1 óráig.
Tetejét megszurkáljuk, és lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. A megsült tésztát még melegen csokimázzal bevonjuk. Ha kihűlt, apró kockákra vagy apró hosszúkás szeletekre vágjukA Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni. Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.