Belvárosi Sörfesztivál

  • 2018.06.07.
  • 8


 Az immáron öt naposra bővült Belvárosi Sörfesztivál második alkalommal is várja vendégeit az V.ker.  Szabadság téren. A helyszín tágas, kulturált, tiszta. A kínálat széleskörű, a nagyüzemektől a kézművesekig bőven van választék. A hagyományos sörös országok termékei is megtalálhatóak, cseh, német, angol, belga söröket is lehet kóstolni csapról. Az ételkínálat minőségi, a legdivatosabb streetfood ételek biztosítják, hogy az ital mellé étel is kerülhessen. Sőt, ha valaki sört nem is kíván, még akkor is talál alkoholos kortyolnivalót.
 Aki már járt a Budavári Sörfesztiválon, az már ismeri a dörgést. Csapolás csak logós fesztiválpohárba, melyből három fajta is van. Nem visszaválthatóak, áruk 1490 Ft. A minőségük kiváló. A fesztivál területén két pohármosó pont van.
 A fizetés paypass bankkártyával, vagy a helyszínen levő kártyapontokon feltöltött Hellopay kártyával lehetséges.
 A zenei programok hazai együttesekre koncentrálnak. Este 10 óra után akusztikus fellépésekkel folytatódnak a koncertek.
 A programfüzet jó minőségű, a fontos dolgok mind benne vannak, középen térkép, az illemhelyek, pohármosóhelyek, kártyapontok, elsősegélyhely megjelölésével.
 És az ismertető végén lelövöm a poént, augusztus 23-26 között megint lesz sörfesztivál a Budai Várpalotában.

 Volt ám sajtáj is. Elmagyarázták az alapdolgokat, még brüsszeli videós bejelentkezés is volt, szóval nagyon komoly esemény volt. Aztán persze jött a lényeg, a sörtúra.
 A Borsodi Mester volt az első kóstolás, ugye a sörfőző mester teljesen szabad kezet kapott hozzá és mindenki nagyon örült az eredménynek. Ugyanott volt Borsodi Nitro is, szóval azt érdemes megkóstolni, mert viszonylag kevés helyen kapható. Amúgy csehből hozzák, a minősége ennek megfelelő, ráadásul olcsóbb, mint a Mester.
 Következő helyszín a Pilsner Urquell Citroen kisbusza, ahol háromféle módon csapolnak. A szokásos módon, aztán van fele hab és végül a nagyrésze hab. Minnél habosabb, annál olcsóbban adják. A csapolás módja szerint másmilyen az íz, leginkább a komlóintenzitás különbözik. Az oxidáció elkerülése miatt a csapnak bele kell lógnia a habba és esküsznek rá, hogy minden este tökéletesen szétszedik és kimossák.
 A Carlsberg sem maradt ki a mókából, náluk enyhe meglepetésemre nem a Horizont Delight IPA, hanem a Somersby lett csapolva. Ugye, hogy nem csak sört lehet inni a fesztiválon!
 A Beers of Europe standjánál Affligem Blondot csapoltak. Pont olyan, mint az üveges, csak mégolyanabb. Néhány felkészült résztvevő ezzel már tisztában volt és inkább a Mort Subite Kriekre csaptak le.
 A Sörnyitó stand a Heineken International kínálatát nyújtja, mely kimarad a hazai leány forgalmazásából. Őket inkább Ital Magyarország néven ismerhetjük.  Szóval többek között nekik köszönhetjük azt a rengeteg ázsiai sört is, amiket leginkább az Auchanban lehet beszerezni. A javukra szól, hogy hazai kézműves söröket is forgalmaznak, mint pl. a Charlie Firpo, mely csapról még kesernyésebb, mint üvegből.
 A végére maradt a First Craft Beer standja, gyakorlatilag az egyetlen nem multi stand a túra során. Az IPA és a Chocolate Vanilla Imperial Stout került csapra. Nagyon nyomul a csapat, jók a söreik és a jelenleg futó Lidl és Auchan akcióiban is benne vannak, de az InterSparban is fel szoktak tűnni a söreik.