Pécsi Sörfőzde nekrológ

  • 2017.06.22.
  • 2


 A veszteséges sörgyártó kapacitású Pécsi Sörfőzdét felvásárolta egy magyar befektető és komoly változásokat ígér. A már megszokott módon, megint kiderült, milyen ismert politikus családi körének az érdekeltségébe került. Vannak akik örülnek, hogy végre lett egy hazai tulajdonú sörgyár. Én inkább annak örülnék, ha végre a hazai vezetőképzésbe fektetnének komolyabb összegeket, mert hiába a pénz, azt menedzselni is kellene tudni! F Ennyit a háttérről. Jöjjön a méltó megemlékezés az elmúlt 14 évről.
 A Pécsi Sörfőzde mondható a legkreatívabbnak a hulladék szörnysörök 'kifejlesztésében'.  Más gyártóknak is vannak ilyen termékeik, mint a Dreher készítette Neuberg, vagy a Borsodi Frisch Fassl. Viszont a pécsiek ezt mesterszintre fejlesztették, ami azt jelenti, hogy néha már szinte ihatónak tűntek egyes söreik, mint a Malzberg, vagy a Lauvenburg, már ha egyáltalán ők gyártották, mert ez csak feltételezés. Vannak persze vállalhatatlan sörök amik a sörgyár  nevén futnak, mint a Szent István, a Ménesi, vagy a Giebelfof. Aztán vannak olyanok, amiket rendes sörnek vesznek a drága fogyasztók, pedig az odébb van még attól, gondolok itt a Hunyadi Mátyásra és az Aranyszarvasra. Régebbi 'márkáik' közül pár éve megint lehetett kapni a Krügert és a Royal Hellest, persze ezek is kissé rosszabbak lettek.
 A hatalmas bűnök közé sorolható az Ottakringer lerontása. Nincs olyan olcsó ár, amiért érdemes lenne megvenni. Külön mérges vagyok rá, mert az eredeti Ausztriában gyártott Ottakringert szerettem, mint ivósör. A Gold Fassl, ami bevezetésekor a legjobb hazai gyártású világos sörök között volt, egy évvel később, már az Ottakringer alá süllyedt.
 A végére hagytam a pozitívumokat.

 Az egyetlen téli ünnepi sört ők dobták piacra Háromkirályok néven és még rendben is volt. A húzósörnek szánt Szalon világos érdektelenül semleges, nem is tudtam róla tesztet írni, mert nincs mit mondani róla. A Szalon barna viszont, mint az egyetlen klasszikus hazai barna sör, kifejezetten jónak mondható. A Pécsi Radlerek voltak az elsők a hazai piacon az ízesített sörök szegmensében és korrektnek mondhatóak, valamint az árértékük is jó. Most érkeztünk el legutóbbi fejlesztésükhöz,a kevés korrekt, itteni gyártású sörök egyikéhez, a Pécsi Sör Prémium Lagerhez. Mellé be lett lengetve egy pilsner és egy búza is, de az azóta elmúlt év kevés volt a megjelenésükhöz és most már minimális az esély rájuk. Ennek ellenére, mintha a szűretlen pilsnert hirdették volna plakáton a héten, szóval ez a menet még nincsen teljesen lejátszva.

 Ezek után lehetne mondani, hogy most már csak jobb jöhet, de én bármit el tudok képzelni. Mint például az Ilzert. Lehetséges felfejleszteni egy új céget a régi romjain, de ez ma Magyarországon egyelőre a tündérmese kategória. A kezdéshez némi alapot ad, hogy az eddigi márkákat megtartják és továbbviszik. Kérdéses, hogy mit tudnak kezdeni a meglehetősen innovatív vetélytársakkal szemben? Aztán, ha komolyan gondolnák a dolgot, akkor kezdésként illene a boltokba Pécsi Sörfőzdés hűtőket tenni, mert még az itthon nem is gyártó Carlsbergnek is vannak ilyenjei legalább a hipermarketekben. Persze ehhez is mocskos sok tőke kell, meg a fejlesztésekhez is, bár azt láthatjuk, hogy akár háromfős mikrosörfőzdék is képesek a gyártás és értékesítés mellett évente legalább négy sört kifejleszteni. Lehetőség adott, már csak kihasználásához szükséges tudás kell hozzá és bármi megtörténhet.
 Legyen a végére két szavazás!