Kucsmatöltelékek Ramazuriban - 'Gasztro-randevú' sörrel, ciderrel

  • 2018.03.21.
  • 0

Amióta Bart Dani (Folyékony Kenyér, Főzdefeszt) részben Berlinbe tette át a székhelyét, kicsit eltűnt a hazai söréletből, de csak látszólag. Újabb sörgasztro-népszerűsítő eseményt talált ki, amin a hazai kulináris színpad különböző szereplői találkoznak egy jellegzetes helyszínen és bemutatják a portékájukat, meg persze a Hekkelberg-sört, amit Daniék még a 2016-os nyári Főzdefeszten vezettek be a piacra, és a Sheppy's Cidert, amit hamarosan fognak. Beszámoló és laborkóstolás indul.

A Ramazuri Bistronomy Budai Várban a - nagy és a kis generációnak talán még ismerős - hajdanvolt Behrám presszó helyén található, a kultikus, szidolozott "lószerszámmal" büszkélkedő Hadik-lovasszoborral átellenben. A Liebl Martin séf által készített menü kellően prezentálta az étterem elegáns és kifinomult bisztro-stílusú konyháját.
A menü mellé Dani beszélt a Hekkelberg gránátszín téliesebb söréről a Fux-ról, ami egy tisztességes cseh félbarna. Hozzá egy kis ízelítő volt, sós, kávés éa szarvasgombaolajos vajakkal, majd előételnek kacsamáj torchon gombaporba forgatva, kávé-szivaccsal
Mivel a gomba volt az est másik főszereplője, egy régi ismerős, Péter Anna (Malackaraj) blogger, mint a Nagycsarnokban található Triffla gombaszaküzlet PR-manegere beszélt a vadon termő gombák nagyszerűségéről, és a szezonális kínálatról, no meg a gombászásról, ami egy kifejezetten izgalmas természetjárási program. Csak a végeredménnyel - meglepetések helyett - ne feledje el senki felkeresni a gombaszkértőt...
A szezonkezdet a formailag is szép kucsmagombáé, ami - mint Anna a gombákról általánosságban is elmondta - a vele együtt termő medvehagymával remek ízeket hoz az asztalra. A medvehagymás rizottó és a fáva bab mellé szarvasgombás galuskával töltött kucsmagomba került, és hozzá a Reketye-főzde dobozos Session lágere, ami egy remek, könnyed, kicsit amerikaias láger, pilzeni és crystal malátákkal. Ilyennek kéne lenni minden bolti lágernek, amit az ember jó szívvel meginna. Van karaktere, kevés citrusosság, de egy könnyed jól csusszanó sör.
Desszert helyett - azaz volt búcsúdesszert is egy Piszkor Norbi-féle (Csokszkomló) felfogásban készült Kojak-nyalóka forma pálcikás cucc, szarvasgombás fehér csoki, nyamm! - egy Cider mutatkozott be, de nem a nagyipari cukrozott, ízesített partiital-fajta, hanem egy karakteres angol darab, ami hamarosan megvehető lesz magyar földön is. Természetesen kértem belőle haza is egy palackkal, hogy otthon külön is bevizsgálhassam. A Sheppy’s Cider, Anglia legrégebbi, ma is működő családi cidermanufaktúrája a dél-nyugati Somerset megyéből, amit - Normandia mellett - a cider egyik őshazájának tartanak. (Azért a középkori Magyarországban sem volt idegen valami hasonló - lásd csiger) Ezt a Cidert a Brew Dog Bar-okban is meg lehet venni, úgyhogy reméltem, nekem is jó lesz, ha ők is beteszik a söreik mellé opciónak. Az megkóstolt 200th Annisversary Cider egy édeskésebb, nem annyira vad, de mégis kellően karakteres darab, ami bemutatóra ideális, de további hatféle recept szerint készült Cider is megtalálható lesz a Hudi Hudinál a Sheppy's-től.
És akkor jöjjön a kóstolás:


Sheppy’s 200 Special Edition Cider - 5% Illatában édes-fanyar alma, és nagyon karakteres brettes animális aromák - avasodó zsírú füstölt szalonna, kis istállós lópokróc, lambic-világ, saison, csak a maláta helyett almás fanyar irányú az édeskés ellenpont. Kinézetre klasszik almalé, nagyon visszafogott, alig látható pezsgéssel. Ízében és a kortyérzetben szájösszehúzó savanykásság, vadélesztős nyers világ jellemzi, reszelt alma némi koviubilé és fanyar kerti gyümölcsök - rebarbara, egres -  pezsgős eleganciába és enyhén szárító élesztősségbe csomagolva, hozzá méz és citromlé és nyomokban kis vaníliás, fahéjas fűszeresség.

Egy igazán jó bevezető darab, bár a 8-9%-os hosszan érlelt Cidre-k mélyebb élményt nyújtanak, de ízlelgetni-ismerkedni remek választás, van egy kis kapudrog-effekt, a cukros tinidaraboktól a komolyabb Ciderek felé. Ki fogja szeretni? Aki a lambicot és a Saisont bírja, ezt is értékeli majd a nyers brettes, gyümölcsös világ miatt, de az is, aki az illatos, fűszeres száraz borokat kedveli, megtalálja benne a szépséget.

Ha akadna, aki falatozna mellé valamit, válasszon hozzá párolt, szószos (egres- vagy meggyszószos) marhahúst, pácolt mustáros tarját. Jól illik mellé a Chevre, málna vagy más fanyar lekvár - birs, rebarbara, rizsecetes gyömbér, birkakolbász. Otthon már nem volt séf, így én raktam össze egy pici falatot sóskifli, friss camembert, málnalekvár és narancsos balzsamecet felhasználásával. És az ízlelgetés közben ugrott be, hogy a brettes édességgel valami egész fantasztikus robbanó harmóniát ad a római kömény, amivel még megszórtam a sajtot. Ez atomállat vele!
Cidrizzetek bátran a sör mellett / helyett, izgalmas történet!
 



Címkék

Cider Angol Brett