Új szinten a Horizont - Night Shift - Russian Imperial Stout

  • 2017.12.04.
  • 3

A Horizont a Kraft-főzdékkel együtt egyre inkább kezdi uralni a magyar sörfőzés képzeletbeli dobogóját. De míg a Monyo, a Hop Top vagy még inkább a Mad Scientist sörei a kezdettől fogva egyéniek és különlegesek voltak, a Horizont szinte már óvatosan, majdhogynem tankönyvszerű főzetekkel jelent meg a piacon. Nem volt ezekkel az égvilágon semmi baj, csak egy rutinosabb sörfogyasztónak nem okozott akkora izgalmat. Azt hogy tudnak sört főzni persze megmutatták már korábban is, a Saison-Wit dublini Grand Champ-díja és a kóstolt Altbier minősége, magáért beszél. Az amolyan "kapudrogos" beetető fázis után aztán annál nagyobbat szólnak az utóbbi idők főzetei. Most meg, a Pilot Series impresszív két darabjára még rákontrázva, egyszer csak előhúztak a bűvészkalapból egy 11 hónapig érlelt Russian Imperial Stout-ot, a Night Shift-et.

A különlegességnek megadták a módját, hiszen az üvegre nyomott egyedi dizájnnal is kihangsúlyozták, hogy ez nem egy átlagos főzet. A Russian Imperial Stout a sötét ale-ek csúcsa, amolyan Grand Cuvée de Bordeaux a sörösöknél. Gazdag anayghasználat, robusztus ízek, magas alkohol, óriás potenciál. Kávé, csoki, aszalt gyümölcsök, pörköltség, édesség, hosszú lecsengés. Ilyesmit várunk egy ilyen sörtől. Ebben a műfajban sok nemzetközi példakép van, de Európában talán a holland De Molen az, ami a legmeghatározóbban bemutatja a stílus erényeit. De nézzük, mit tud a Horizont?


Horizont Night Shift - Russian Imperial Stout - Illatában dominál a csokoládélikőr, kis pörköltséggel, amihez kevés karamell és sok aszalt szilva csatlakozik be. Szép, tartós, őzbarna hab, olajos fekete szín. Az ízben is a csokoládé és a szilvalikőr a meghatározó, kis szedres, unikumos beütéssel, mindezt nagyon selymes lágysággal és rendkívül finom apró buborékos szénsavval mutatja be. Remek, izgalmas és sokrétű. Igazi kézműves darab. Egy kis baja azért van. Fickósan fiatalnak - persze csak egy RIS-hez képest - éreztem a hosszú 11 hónapos érlelés ellenére, de óriás potenciál van benne.


Ha tehetitek, vegyetek belőle 2-3 palackkal, és aki kibírja, hogy eltegye 1-2 évre, annak az emlegetett De Molen-féle csúcssörökhöz hasonló élményben lesz része 2018 decemberében. A Horizont felért a csúcsra.