A Házi Sörfőző-bajnok győztes Barley Wine-ja

  • 2017.11.17.
  • 6

Még idén februárban kiírt a Krak'n Town egy sörfőző versenyt, melyre elég sok pályamunka érkezett be, de a zsűri messze a legjobb sörnek ítélte Merkl Norbi Barley Wine-ját.

Norbi (Madcat) a 2016-os Házi Sörfőző versernyen hozta el a Grand Champ díját egy egészen fantasztikus füstölt sörrel, amit utána volt szerencsém egy Schlenkerlával összevetve kóstolni, és bizony - pedig az alsóerjesztés házi körülmények közt komoly feladat - igencsak ott volt a szeren. Evvel Krak'n Townos a győzelemmel ismét megmutatta, hogy nem volt véletlen a 2016-os siker. Szerencsésen elcsíptem egy palackkal a győztes sörből, és meg is kóstoltam otthon.


Madcat (Merkl Norbi) skót tölgyfakockán érlelt Barley Wine scotch-csal.- 53 IBU 10,2% Egy igencsak hangsúlyos sört töltöttem ki. illatában a fajtának megfelelően a maláta - dió, mogyoró, és az észterek - epres, fruttis felhangok, szamóca, balzsamecet dominál, de melegedve jönnek mélyebb sherrys, ruby portóis likőrös felhangok, így "üzemi hőmérsékleten" nem billen át egysíkú túlzott észterességbe. Gesztenyebarna szín, vöröses árnyalattal, bézs, közepesen tartós hab. Még tovvább levegőztetve melaszos, csipkebogyósan, barnamártásos, sűrű szószos édesség, galagonya, madárberkenye, még melegedve aszalt sárgabarack, dinnye jelenik meg. Ha nem csak a tölgyfakockán, hanem valódi hordóban (tőzeges, vagy portóis esetleg konyakos jól állna neki) érlelte volna Ízében hidegen kicsit túl lágy, fruttis, melegedve egyre karakteresebb és jönnek a hordós, konyakos, whiskys, sherrys ízek, égetett cukrós, diós maláta, kevés epres balzsamecet, fahéj, szegfűszeg. A korty apró, játékosan szúrós buborékokat invokál, likőrös alkoholos melegség érkezik, mely kicsit szárít. Telt fás, némileg csersavas, olajos, fás, fűszeres keserű a zárás.


Gondolom, a nevezési határidő is szoros volt, mert én még, így is egy kicsit fiatalnak, nyugtalannak érzem a sört, kellene még egy jó fél év, hogy még jobban összesimuljon, de Norbi feltétlenül egy remek, nemzetközileg is élményszámba menő sört készített. Vajon a Krak'n Town megfőzeti a sört, fogja tartani a valamelyik csapján? Vagy megmarad egyszeri versenydarabnak? Remélem, nem...