Esthajnal '17 - Earl Grey Porter

  • 2017.11.16.
  • 6

A békésszentandrási sörfőzde 2014 óta Esthajnal néven mutatja be a szezonális, karácsonyi sörét. A 2014-es még "régi" érában főzött gyümölcsös után, 2015-ben egy igazi megosztó darabbal, egy füstös búzával, 2016-ban pedig egy folyékony After Eight-tel, egy mentás-csokis stouttal kezdték meg a söradventet a főzdében. De mit tartogatnak idén a számunkra?

A Szent András főzde bréjnsztormingja idén egy jóval visszafogottabb, szerényebb, 'Bandibácsisabb' projekt mellett döntött, aminek ráadásul már részben van magyar és nemzetközi múltja, hiszen a teás IPA-k nagyon szerethető darabok. Azonban kell egy kis melegség is az ünnepi hangulatba, így IPA helyett a simogatóbb Robust Porterre esett a választás, amiben a bergamott-olajjal kezelt fekete tea és Bergamott-narancs mutathatja meg mit tud hozzáadni az ünnephez.


Esthajnal '17 - Earl Grey Porter A 7%-os sör a többféle malátából (pilseni, karamell, csoki), zabpehely, pörkölt árpa, természetesen Earl Grey tealevél, és a bergamott-olaj előállításához használatos bergamott-narancs került. Ezt a combót fejelték meg a grapefruitos, narancsosan üde, és visszafogottan gyantás Amarillo-komlóval. Szép, bézs hab, vörösesbarna, tea.szín, a megjelenés a helyén van. Illatában a narancsos Earl Grey teával indul, majd ( Ez tképpen a Lady Grey) fekete teás, enyhén citrusos aromákkal folytatja, és ha elteltünk a teával, felfedezhetjük a pici száraz kakaót, csokit és némi mogyorót, de végig a fekete aromás teás íz a meghatározó. Mintha beleszagolnánk egy sokszor nyitogatott teásdobozba, a friss aromák keverednek egy kevés földes illattal. Visszafogott angolos, letisztult. Ízében is az enyhén fanyar, narancsos teásság mutatkozik, csak nagyon a háttérből jön a száraz kakaó, és a végén kis komlós keserű, ami a teás száraz keserűvel együtt hamar lecseng és hagy némi fűszeres fanyar utóízt. Némileg összemosódnak az ízek, még szebb lenne, ha jobban megfoghatóak volnának a külön összetevők, nem mosódnának el a nagy teásságban ennyire a kontúrok. De összességében egy derekasan megcsinált, meleg takarókba burkolózós kandallónál merengős sör kerül a fenyőfa alá. És hát egy téli sör milyen legyen, ha nem ilyen.


A Szent András sörfőzde már jó ideje a sör gasztronómiai népszerűsítésében is az élen jár. Ahogy 2015-ben a füstös búzához készültek receptötletek, idén is megjelenik egy receptkönyv, aminél felkértek engem is egy desszert-falatka elkészítésére. Pálvölgyi Zoltán séf (János Étterem) technikai jótanácsai mentén született meg az a pohárdesszert, ami kakaós kekszes morzsalapra készült vaníliás Mascarponés krém, egy enyhén sós csokoládés karamell-toppal készült, amit Earl Grey teás, csillag-ánizsos sörös redukcióból kreáltunk. Díszítésnek aszalt vörösáfonya és a redukcióban megízesedett "kandírozott" narancshéj dukál. Ínyencek tehetnek még rá egy kis mozsárban tört kesu- vagy pekándiót. Még ínyencebbek forralt sörnek is elkészíthetik az Esthajnal '17-et, kis tejszínnel és még egy kis mézeskalácsfűszerrel (gyömbér, kardamom, koriander, fahéj) és whisky-s barna cukorral bolondítva.
2018-ban meg jöhet a szilvás-mákos duplabak, vagy a gesztenyés-pulykás Barley Wine...