Kraft-feszt - a Főzdefeszt helyébe lép?

  • 2017.09.07.
  • 0

A tavaly a sörös köztudatba berobbant Kraft-főzdék egy új, haladó szemléletet hoztak a hazai KKK (kisüzemi-kézműves-kraft)-sörfőzés életébe, és kialakult majd fejlődni kezdett egy olyan önszerveződő csapat, akik a sokat emlegetett és a fogyasztók által egyre inkább értett és elvárt minőséget tartják szem előtt.

Már tavaly, boros analógiákra hivatkozva, boncolgattam a kérdéskört, és egyértelműen az a tapasztalat, hogy szükséges a hazai KKK-főzdék között egy olyan csapat, akik a nem lekicsinylendő hagyományos vonalú sörök mellett meghatározzák a főzdei trendeket mind a főzdék, mind a sörözők, de legfőkébben a fogékony fogyasztók számára. A Maglódi úti Főzdepark és a holdudvarához tartozó sörfőzdék-gerilla főzdék nem pihentek, hanem az elmúlt egy évben igyekeztek materiálisan is megalapozni azt a filozófiát, amelyet tavaly megfogalmaztak kiáltványukban.
Időközben bejegyzésre került a Kraft-védjegy, ami remélhetően garancia lesz az állandó és ellenőrizhető minőségre, és a Kraft elkezdte magához gyűjteni azokat a főzdéket, akiket az alapítók érdemesnek és hasonlóan haladó szelleműnek tartanak, hogy beléphessenek a Kraft-főzdék (Monyo, Rothbeer, Mad Scientist, Uradalmi Sörfőzde, Hop Top, Balkezes, Hedon, Horizont) körébe. A holnap induló Kraft-fesztiválon már ezek az új Kraft-tagjelölt főzdék is bemutatkoznak néhány sörrel:

- az egyetlen nem-gerilla a megújult Reketye Brewing Co, akiket a Jónásból sokan már ismernek, és akik az első dobozos KKK-sört prezentálták a nyáron és rengeteg innovatív rendezvény (Mikkeller, De Molen-csapfoglalás stb.) is a nevükhöz fűződik
- Fehér Nyúl (premier előtti sörüket már én is kóstoltam) - (ők sem gerillák már - lásd Soroksári úti főzde)
- a Dimbo Lab
- a TuffBuzz, akiknek több remek sörük (Joana Gone Mad, Gimmi Hop Joana) közül talán a Sugardaddy nevű RIS ütött a legnagyobbat
- a Reczer Gábor (aki egyébként a Hop Topnál is munkálkodik) nevéhez fűződő Reczer Ser is ott lesz, tőlük is kóstoltunk már jó pár remek sört

- a Hara Punk - Marci és Balázs már a kezdetektől itt mozog a sörös berkekben, legutóbb a Son of a Bitch DIPA-juk ütött nagyot
- a Gólem is már bizonyította, hogy nagyszerű söröket tud főzni, a Sötét Bunkó Black IPA az egyik kedvencem tőlük

- és végül, de nem utolsósorban Armando Otchoa, aza Kővári "Csakajósör" Gergő, aki a Grabanccal már 2011-ben letette az asztalra azt a sört, ami kábé olyan eleme a sörforradalomnak, mint az Auróra cirkáló ágyúlövése 1917 októberében. De ott a Kollabrett, a brettes hordóérlelt lambic, amit nyáron készített külföldön.
És hogy miért tettem föl a címben a költői kérdést, hogy a Főzdefeszt helyébe lép-e a Kraft? Semmiképpen sem azért, mert a Kraft-főzdék ki akarják szorítani a többi KKK-főzdét a piacról, vagy akár a Főzdefeszt látogatótömegeit szeretnék kizárólagosan átcsábítani. Hiszen több Kraft-főzde pont a Főzdefeszt egyik szellemi atyjával, Bart Danival közös szervezésben jelenik meg már sokadik alkalommal Berlinben. És a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének is több Kraft-főzde tagja. Egész egyszerűen arról van szó, hogy 2 évvel ezelőtt a Főzdefeszt megszűnt 'A' sörfesztivál lenni. Egyrészt megjelentek olyan helyi fesztiválok, ahol már ugyanúgy bemutatkozhattak a KKK-főzdék, így a Főzdefeszt egy lett a sok közül, bár még mindig rengeteg embert megmozgat, és a legtöbb sörfőzde presztizs jelleggel megjelenik az aktuális Főzdefeszten. Másrészt - ezt már többször is boncolgattam -  a Főzdefeszt 2015 őszére valahogy elvesztette azt az előre mutató tartalmat, és az elmúlt évben már nem tudott igazán egyedit, megújulót mutatni. A Kraft-feszt már nem csak a nagyüzemi sörökkel szemben keresi a helyét, hanem a KKK-főzdék közötti friss, trendi üzenetként is aposztrofálja a Kraft-törekvéseket, és a megfogalmazáson túljutva egyre jobban kezdi elterjeszteni azokat a sörös nézeteket, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy valódi minőségbeli előrelépés legyen a hazai sörfőzésben. Ennek a gondolatnak a közös megünneplése lett mára a III. Kraft Sörfesztivál.

Tehát III. Kraft Sörfesztivál szeptember 7-10. a Maglódi út 47. szám alatt a Főzdeparkban. A tömegközlekedés mellett ingyenes buszokkal is kedveskednek a szervezők Blaha-Főzdepark és Főzdepark-Blaha útvonalon. Lesz - ahogy tavaly is - főzdelátogatás, vezetéssel és a Kraft-gondolathoz közel álló ételek és finom kávé is lesz a rendezvényen. Aki meg a sör mellett egy kicsit sportolna, azok a Mikkeller Running Club Budapest szervezésében szombaton a Planetáriumtól ki is futhatnak (kocoghatnak) a Főzdeparkba. Ott meg egy pohár finom ingyen Kraft-sört is kapnak a futók. Én döntöttem. Futok és utána sörözöm is a Kraft Sörfesztiválon. Az Erő azaz a Kraft legyen Veletek!