"Ez a magyar Ugar" - Ugar Brewery - nem pusztán sör

  • 2017.08.23.
  • 7

Már több helyen találkoztam az Ugar Brewery kellemes dizájnú címkéivel, kicsit angolos humorral kitalált szövegeivel, amibe sajátos magyar értelmiségi színezetű pusztaromantika keveredik. Amolyan egészséges öniróniával kezelt lokálpatriotizmus köszön vissza, ami számomra rendkívül szimpatikus. És úgy esett, hogy pár hete épp lett egy szabad estém, amikor a Kopaszi-gáton bemutatót tartottak. Nosza kerékpárra pattantam, és nemsokára már kortyolhattam is a csapról a söreiket.

A főzde Szolnok közelében, Törökszentmiklóson egy Agrometál-os építésű főzdében (ilyet használ pl a Monyo vagy a Horizont) működik. Kata és Zoltán egy családi gazdaság használaton kívüli gőzmalmának épületét alakították át, hogy elkezdhessék a sörfőzést, ahol az ugaron és a pusztán "nem pusztán sör" (érteeed!?) készül, hanem a hozzáadott filozófia és egy nagyon szerethető vállalkozás van kialakulóban.

Az alap szortimentben egy világos és egy sötét láger (Nappal ill. Éjjel) egy izgalmas nevű Dry Stout, a Kojtos (jelentése: füstös, bekormozódott pl lámpaüveg), a Nomád névre hallgató búzasör, és a Hopjuliska, egy könnyed komlózású APA szerepel.

A kóstolásra készült még - egy kötelező fesztiválkellék, ami állandó darab marad majd - egy piros gyümölcsös sör, ami kellemes nyári "üdítő", málnás, ribizlis, friss ízekkel, nagyon könnyed alappal.

A Nomád volt még csapon, ami egy amerikaias komlózású búza, így kicsit markánsabb, kesernyésebb volt a megszokott bajoros vonalnál.
És beharangozták az új szortimentet is, a "Puszta Super Heroes"-sorozatot, ami a vidéki élet jellegzetes arcainak állít emléket a címkéken. Az első, már kész darab a 'Flexman', annak a fajta különösen idegesítő szomszédnak a megörökítése, aki hétvégén reggel hatkor, vagy az ebéd utáni szieszta idején fúr-farag, nyír füvet, vagy brummogtatja a dízelmotort az ablak alatt, nehogy egy jót alhassunk, vagy élvezhessük a madárcsicsergést. A Flexman egy Hopjuliskánál határozottabb komlózású APA, ami kellemesen iható, és a kóstolt sörök közül ez volt a legjobb választás is, gazdagabb komlózásával, és kellemes trópusias illatával, amiről amúgy az Untapped népének is hasonló a véleménye, mint nekem.
A kóstolt Ugar sörök és a rövid beszélgetés alapján olyan vállalkozást ismerhettem meg, ami fiatalos lendülettel, de még sok szempontból kiforratlan receptekkel (arányok, íz-intenzitás, anyaghasználat) jelent meg a hazai sörpiacon, Az Ugar, a receptek jobb kidolgozásával és az új szortiment megjelenésével remélem, hogy stabilan és tartósan megveti a lábát a kisüzemi sörfőzdék közötti erősödő versenyben. Drukkolok a "pusztának"!