Belvárosi Sörfesztivál - Budavárból a Szabadság térre

  • 2017.06.16.
  • 6

A dübörgő fesztiválszezon elérte a Belvárost is.

A múlt heti Óbudai Kisüzemi Sörfesztiválról sok főzde átcuccolt a Szabadság térre. De most már nincsenek "egyedül", mert a Szabadság téren június 15-18. közötti négynapos sörünnepre melléjük költöztek a nagy gyárak és importőrők sörös standjai, a Kraft-osok, néhány budapesti és környéki sörös kulthely, és pár kereskedő. Mellettük Food Truck-ok, színpad zenével és Duma Színházzal, szombaton már délelőtt érkezik a Sör mi több és a tavaly az "Év fagyija" versenyen győztes Damniczki cukrászda közös koprodukciója, a Mentes Meggyes és a Bronzgombóc egy baksör-alapú karamell-fagyi.
A vidám vásári hangulathoz persze nem hiányozhat a giffie-automata és a sörbajusz verseny sem, természetesen szuper nyereményekkel.

A sok vurstlis hacacáré mellett azért mi inkább a sörökre koncentráltunk, amiből idén sem volt hiány. A várbeli 2000 Ft-os belépődíj a Szabadság téren elmarad, így szabadon besétálhat bárki, azonban inni már - ahogy a Főzdefeszten is megszokhattuk, sokan persze ezt nem kultiválják - csak olyan poharakba adnak, amit a főzdéknél, árusoknál meg kell vásárolni. Ilyen pohárból viszont rögtön háromféle is van, egy talpas, hagyományosabb láger és gyümölcsös, könnyedebb sörökhöz, egy craft-beer pohár, IPA-khoz, APA-khoz és új hullámosabb darabokhoz, és egy nyújtottabb formájú pohár barna és fekete sörökhöz, búzákhoz. Ennek az ára 1200 Ft és nem visszaváltható. A másik nem vidámító hír, hogy a Toitoi-os fajanszba csak 200 Ft ellenében lehet bejutni, hogy kifollyon, ami befolyt, és a szovjet emlékmű, német háborús emlékmű tengelyében húzódó fesztivál nem is kínál nagyon alternatívát eldugott bokrok formájában...

De most már tényleg jöjjenek a szívderítőbb sörök. A "nagyok" a fesztivál egyik utcáját kapták meg, és természetesen idén is hoztak némi multis innovációt. A Borsodi a Tüzes és a Jeges fantázianevű sörökkel indít. A Tüzes kicsit színesebb malátázást és egy kevés aromakomlót kapott, így nem szalmasárga, hanem rézes vöröses színben pompázik, és valamivel karakteresebb az alap Borsodinál. A Jeges meg egy duplán szűrt láger, aminek a fogyasztását 5 fokon ajánlják. Aki emlékszik még a Borsodi Super Dry-ra, az tudja, hogy első korty ugyanolyan, mint az utolsó, és nem sörízű sör. A Jeges ha lehet még rátesz erre egy lapáttal, egy ilyet nyugodtan leguríthat bárki randi előtt, tuti nem lesz sörszagú az orcája. Van aki ezt kltiválja egy sörben. A másik új "szerzemény" a bőcsiektől a Hoegarden Rosé, ami az eredeti Hoegarden málnás változata, igazi csajos, könnyű, majdnem üdítő-jellegű sör. A Dreher a Pilsner Urquell és a Dreher tankos változatával továbbra is hódít és persze itt az Arany Ászok Frissenszűrt is, amiről már megemlékeztem. A Heineken sem hagyta otthon az új blockbustert, a Soproni Óvatos Duhaj IPA-t, és Beers of Europe néven szedett egy csokorral az európai portfólióból. Ott az Affligem belga blonde ale, a Krusovice Cerny és 10-es Svetly és ami viszonylag új, és egy fesztiválon nem is lehet vele mellé lőni, a Mort Subite meggyes lambicjét, ami a BelleVue Kriek és a már említett Hogarden Rosé méltó ellenfele lesz. Ebben az utcában megtaláljuk még a hagyományos angol söröket, meg a Giunness standját, ahol magunk is megtanulhatunk perfekt Giunnesst csapolni.
A másik utcán a KKK (kisüzemi-kézműves-kraft) szcéna képviselői a főszereplők. Néhányukkal (Beerfort, Gyertyános, Etyeki) már az Óbudai Sörfesztiválon is jártam. Az Áperte két söre (Első Csók láger és a Dögös Vörös - búza) mellett ott a Főzdepark, a Kraft standja a Monyo, a Mad Scientst, a Hop Top és a Horizont söreivel, az Ugar Brewery, a Kecskeméti Sörmesterek, a Hübris, és a hagyományosabb vonalat képviselő Rotburger, meg hátrébb a Csíki standja is látható. Kitelepült a Krak'n Town és ők ételeket is kínálnak, ott a szentendrei Teddy Beer a Brew Your Mind söreivel, és van egy Brew Dog stand is Brew Doug és a londoni Fourpure-főzde remek craft-söreivel.És semmiképp sem utolsósorban a Beerside sörkereskedés, mely a De Molen, Pohjala és To Ol sörök mellett sok egyéb menő craft sört hozott el, és azt mondtták hamarosan náluk is kapható lesz Omnipollo is, bár az még nem ezen a fesztiválon...