Cask Ale a 4 éves Élesztőben - Hübris: Kék macska

  • 2017.04.20.
  • 3

A Tűzoltó utcai portálról immár 4 éve került le a nagyüzemi sörös cégér, hogy átvegye a helyét az új sörforradalmi logó. Az Élesztő idén Bart Dani koordinálása mellett a Hübris-szel karöltve újra csapra ver egy Cask Ale-t, melynek előkóstolójára voltam hivatalos egy hete.

Daniék meghívták a kóstolóra azt a Roger Protz-ot, aki 1976 óta a CAMRA (Campaign for the Real Ale) tagjaként rengeteget tett azért, hogy a Cask Ale ne vesszen ki az ellágeresedő, kommerszializálódó angol pub-kultúrából. A CAMRA éves sörantológiájának rendszeres szerkesztője. (Azt csak zárójelben, hogy sajnos Roger budapesti sör-anzixa egy kicsit a messziről jött ember szavait visszhangozza, így a valóban sok izgalmas hely mellett bekerült néhány tévedés-elírás-félrehallás is a népszerűsítő cikkbe.)
A sört Ádám és Zsolt a Hübris sörfőzői készítették, de mielőtt jobban belemennék a konkrét kóstolásba, engedtessék meg néhány mondat a Cask Ale (Real Ale)-ről. A Cask Ale egy pasztőrizálatlan, szűretlen ale, mely fa vagy fém hordóban megy át a másodlagos erjesztésen, ami egy pub hűtött pincéjében megy végbe. A pub sörmestere dönti el, hogy mikor lehet a közönségnek is csapolni a sört, melynek illata, íze akár naponta változik. A real ale-t nem nitroval vagy szén-dixiddal csapolják, hanem a klasszikus pumpás sörcsappal kerül a pintes pohárba a 3,-4% alkoholtartalmú ale, aminek gyenge karbonációja van. Hidegen kicsit döglött sörnek tűnik, mindenképpen érdemes várni, amíg 10-12 fok körüli hőmérsékletre nem melegszik föl, és akkor lehet kiélvezni az illatát és a maláta a komló és az élesztő ízjátékát. (Részletesebb tudnivalókhoz Vétek Gyuri remek gyorstalpalóját Cask Ale-ügyben itt találjátok.)


A Kék macska (hisz magyarok vagyunk vagy miaszösz) Blue Cat névre hallgató Cask Ale-et egy jellegzetesen angol körtés-birses-cider almás illatvilágú kísérleti komlóval a Minstrel-lel főzték a hübrisesek, Ez egy olyannyira kísérleti komló, hogy még a sokat látott Roger is csak 2 hete hallott róla először. A 4%-os Cask Ale-nél valóban kipróbált sörivónak kell lenni, hogy értékelje az ember. Egy direkt hátbavágós alfasavbombás keserűvel dolgozó IPA, egy malátával és alkohollal telerakott Russian Imperial Stout egészen könnyen érthető, nem véletlen, hogy a legnépszerűbb műfajai a craft beer-eknek. A Cask Ale-hez már kell némi kóstolótapasztalat, hogy ne döglött lóhugynak gondolja az ember. Rá kell érezni az ízeire, meg kell adni a módját. És ha az ember hagyja egy kicsit melegedni, levegőzni, ráérez a finomságaira. Érkezik a kellemesen gyümölcsös (körte-alma) komló és élesztőillat, egy kis kekszes maláta, frissítő korty, és zárásként egy üdítő, földes keserű. Akár egy könnyű 10-es cseh láger egész este élvezhető és az ember csak a fizetéskor veszi észre, hogy 6-7 sört megivott, mert remekül csúszik. A Kék macska Blue Cat (ami a nevét a híres 19-20. század fordulóján népszerű pesti Blaue Katze mulatóról kapta) a múlt héten még egy kicsit fiatal volt, de a társaság szakértő tagjai egyöntetűen bólintottak a kóstoláson, az eltelt egy hét óta csak még gyümölcsösebb, érettebb lett, így a héten valóban a csúcson érhető el.


A sör a 4 éves Élesztőben sok más születésnapi finomság és színes mókakacagás közepette kóstolható, amíg föl nem isszák a sörszerető honpolgárok. Irány a Tűzoltó utca, mely egész hétvégén ünnepi forgataggal vár mindenkit.