Sabotáge - O.K. Brewery - American Vienna Lager

  • 2017.04.18.
  • 6

Dreher Antal 1842-ben kifundált bécsi ászokjának örökségét elég komoly csavarral gondolta újra az O.K. Brewery-t jegyző, Kelemen Ottó gerilla-főző, (2014-ben az Év Sörfőzője) aki a békésszentandrási és csepeli vendégfőzések után újra saját sörrel rukkolt elő.

A bécsi lágerről már korábban is többször írtam, ráadásul volt itt a blogon Monyo-Szent András összekóstolás, de ezt a kicsit elfeledett osztrák(-magyar) sörstílust amerikai komlókkal megbolondítani elég újszerű megközelítés, bár felmerülhet a kérdés, hogy az eredetiben a földes, de határozott keserűkkel operáló kontinentális komlók helyett egy citrusos amerikai komló hoz-e újabb harmóniát. Mennyire öncélú egy ilyen újítás? Erre kerestem választ, amikor az Ottótól kapott palackot felpukkantottam.


A Citra-komló illata, nem arcbacsapó, hanem kellemesen olajos, könnyed citromossággal, lime-osan indít, és amikor illan, jön egy kis zöldségesség. Hozzá zárkózik fel a klasszikus vécsi alapokon a kenyérhéjas, barna kenyeres maláta. Szép sötét mézszínű az ital, középtartós habbal. Ízében elsőre kis disszonancia van. Az első korty egy rozsos APA-nak tűnik, aztán jön a harapható enyhén komlós bécsi láger, utána egy amerikai komlós gyantás, élesebb keserű lecsengés. Tiszta 2 in1 feeling. Felmerült bennem, hogy miért nem készült egy jó Brown Ale inkább... Aztán a harmadik kortynál, amikor már az ínyt megülte a komló, összesimulnak az ízek, és összeér a két irány, és ha nem is lehengerlően, de szép ívben összetart. Kis fűszeres csípős utóízzel zárul a korty, ami egyértelműen a komlóból jön.

Mivel a Sörsajtban volt a bemutató - bár nem tudtam sajnos elmenni -  gondolkodtam, milyen sajtot kellene hozzá megpróbálni. Végül egy Bergkäse-re esett a választás.Kicsit sós, leheletnyit csípős utóízzel ami összesimult a komlóval. A sajt emmentáli felé hajló, de sósabb íze meg a kenyeres malátával.

Inkább érdekes kísérlet, mint populáris sör a Sabotage, de Ottó ismét megmutatta, kísérletezni kell, és nem megmaradni a szuperbiztos APA-IPA-Stout tengelyen. És persze technikailag hibátlan volt, így mindenképpen megéri a kóstolást. Mindenképpen valami étel mellé javasolnám, hogy az átmeneti disszonanciát egy karakteres sajt, vagy egy csípős, tejszínes olaszos tésztaétel elsímítsa.