Húsvéti sör és gasztronómia - Szent András Sörfőzde: Nyúlon innen-Nyúlon túl

  • 2017.03.31.
  • 5

A Szent András sörfőzde talán a leginnovatívabb felfogásban igyekszik elérni, hogy a sör bekerülhessen a gasztronómiai vérkeringésbe. Most a Tegzes Danival (Fűszerész), Segal Viktorral és Gerő Eszterrel (Sütizz) összedolgozva mutatták be húsvéti söreiket a Nyúlon innen-t és a Nyúlon túl-t a Callas Cafe-ban,

Pár éve még úgy kellett a Sörspecialistánál összevadászni német karácsonyi söröket, azóta már a magyar KKK (kisüzemi-kézműves-kraft)-sörfőzdék is ontják a karácsonyi, nyári szezonális söreiket. Tavaszi sört már Rizmajer Józsi remek Maibockjával is kóstolhattunk és a Rotburger már főzött Húsvéti sört,  és itt a Sörbúváron is volt már nyulas sör a Hasen-Bräutól. Nem is beszélve a Kraslicak-ról a cseh sörhímestojásról, amiről már szintén szóltunk.
 A Szent András Sörfőzde karácsonyi alkalmi söre az Esthajnal és a nyári Vári Nővérek mellé most egy újabb - szándékok szerint hagyományteremtő - szezonális sör csatlakozik be, a Nyúlon innen és a Nyúlon túl. (a Gyalog galopp ikonikus jelenete, gondolom, sokaknak megvan). Ez idén két vörös IPA volt, amiben most nem kellett kompromisszumot hozni a főzdének, hogy simulékony, vagy megosztó sört főzzenek. Elkészült mindkettő, amihez a Fűszerész szállította sör alapanyagain kívül az egzotikus hozzávalókat. A közérthetőbb, de az erősebb fűszeresség miatt talán megosztóbb Nyúlon innenhez a babért, a kubebaborsot és a szelim borsot, a lágy, simulékony Nyúlon túlhoz meg a jázminvirágot.
Ha nem is húsvéti ételek mellé, de igencsak izgalmas sörkorcsolyák társultak a nyulas IPA-khoz. A szelim és kubebaborsos, babérleveles Nyúlon innen-hez két nagyon szépen simuló ételt kreált Segal Viktor. Az egyik egy kacsamell, ami szereti a malátásabb teltebb ízű IPA-kat, mely mellé kevés roppanósabb textúrájú cékla és a sörből készült hab társult. A vörös maláták és a komlók (Simcoe és Equinox) enyhe fanyarsága a céklával harmonizáltak, és a sörből készült hab krémessége a teltebb malátás ízeket emelte ki.
A másik fogás a sörhab mellé pohárban szervírozott füstölt pisztráng volt egy nagyon mutatós szépiatintából készült kis dísszel. A karakteres hal szintén jól ment a borsos ízesítésű IPA-hoz, azonban nekem hiányzott egy kis fanyarság - talán egy kapri vagy sötét olíva - ami még jobban kiemelte volna a sör karakterét.
Míg a Nyúlon innen egy karakteres borsos (a kubebabors és a hidegkomló miatt már-már szaunaolajosan fanyar illatú), de talán közérthetőbb sör, amiből nem biztos, hogy korsószám vedel az emberfia, a Nyúlon túl az elegáns és csak a melegedéskor kibomló jázminillattal és ízzel egy nehezebben megfogható sör. Ám, ha ráéreztünk, annál simulékonyabb és akár egész este kortyolgatható sör, és nekem ez a favoritom a kettő közül. Míg a másik inkább ételek mellé működik, ez finomabb, lágyabb, nem véletlen, hogy egy desszertet gondoltak ki mellé a készítők.
Gerő Eszter (sütizz) egy egész egyszerűen mennyei mangóval töltött csokoládés ganache volt. Sok kávéház-tulajdonos örülne egy ilyen desszertnek. A keserű csoki és az enyhén fanyar mangó szépen passzolt a jázminos Hüll Melonnal és Simcoeval hidegkomlózott IPA-hoz, de egy egész picit sok volt hozzá. Egy sötét duplabak vagy egy amerikai komlókkal bolondított Russian Imperial Stout mellé lett volna az igazi. A Nyúlon túl nem rendelkezik olyan testtel, hogy a egy ilyen masszív desszertet sokáig cipeljen a hátán.

A Szent András Sörfőzde ismét bemutatta, hogy nagyon tudatosan gondolkodik a sör hazai gasztronómiai elterjesztésén, és a karácsonyi mentás csokis megosztó sör után ismét megmutatták, hogy képesek cizellált, többszörösen csavart sörreceptekkel is előrukkolni. És nem utolsósorban képesek a sörük mellé olyan nagy tudású gasztro-szereplőket állítani, akik elkezdenek értően gondolkodni a sör és a fine-dining kapcsolatáról és kikövezhetik azt a nagyon hosszú utat, amire a bor már elért, de a hazai sör még csak a saját ösvényét tapossa. Az meg a Nyúlon túl már látszik...