Vissza a gyökerekhez - új Rizmajer Söröző a Józsefvárosban

  • 2017.02.10.
  • 9

A csepeli Rizmajer már rengeteg Sörbúvár-poszt témája volt, és több, mint 10 éve Csepel-szigetiként már én is egy kicsit helyi erőnek érzem magam, úgyhogy a lokálpatrióta szellem is megszólal ennél a posztnál. Józsinak már a nagyapja is szódás és kocsmáros volt, és beszélgetéseink során azt is megtudtam, hogy józsefvárosi sváb családból származik. Így valahol jelképesnek is tekinthető, hogy a Józsefvárosban, egész pontosan a József körút 14. alatt nyit meg a Rizmajer új sörözője.

Nyolc év alatt az igencsak közepes Szebeni Ászoktól eljutottunk oda, hogy egy állandó és jó minőségű szortimenttel (ászok, kukorica, búza, fekete, konyakos meggyes, gyömbéres), melyből a Fekete és a Búza szerintem a legkiválóbbak, és rengeteg kollab és gerilla sörrel, illetve alkalmi főzettel a tarsolyában a cég tett egy öles lépést a Belváros felé. Rizi sokszor mondta, hogy az egyre növekvő versenyben egy sörfőzdének a biztos alapokhoz mindenképpen szükséges a saját söröző, ahol jó minőségben árulhatja a teljes szortimentet. Persze azért az sem baj, ha a pörgős belvárosi szórakozónegyedek látóterében van a sör, mert hiába olcsóbb a csepeli sörház, valahogy nem akaródzik sokaknak odáig elhévezni, pedig a város közepéből 20-30 perc alatt oda lehet érni. A környéken nem is lesz egyedül, mert a Krak'n Town vagy a Bohémia Söröző alig 100-200 méterre található, így egyre jobban el lesz kényeztetve, aki a 7. kerületből a nyóckerbe szeretné átrakni a székhelyét.
Szóval Józsi vett egy nagy (nagyon nagy) levegőt és a napi ügymenet mellett belevágott egy hosszú vágtába, az építkezéssel, engedélyek kijárásával tarkított idegőrlő menetbe, Aztán február 9-én este hatkor megnyitott az új Rizmajer Sörház. A 3 szint egész egyszerűen funkcionális (bár a belsőépítészet kedvelőinek csemege lesz a 3 szintet betöltő fém csigalépcső) és barátságos. Igazi sörözői hangulatot árasztanak a bárszékes boxok, a nagyobb csapatokat váró padok, a pincében a szeparé bőrkárpitos székekkel. Minden rendű és rangú társaság megtalálja a maga sarkát, ahova vissza-visszatérhet egy nem feltétlenül csúcs, de egy korrekt és jó áron mért korsó sörre, hogy mellé a street-food és majd pasta ételeket, bécsi szeletet, kenyérlángost, snackeket harapjon a belvárosi mércével igen kedvező áron bőséges adagokkal.
És ha a betérő vendég bepillantana a színfalak mögé, akkor láthatná azt a gondosan megtervezett és kialakított technikát, amit azért építettek - nem kevés befektetéssel - bele a sörházba, hogy mindig tartani tudják a színvonalat. Ott a hipermodern étellift, a sokkoló hűtő, a 17 csapot egy időben profin átmosni képes tisztítórendszer, és a galérián az az átfolyásmérős 3 sörcsap, aminél feltöltőkártyával lehet csapolni. Úgyhogy "sörbérletet" is lehet váltani az emeletre.

A szakmai megnyitón a bloggerek és újságírók mellett ott volt Rizi szinte összes volt Corvinusos Sörmester-csoporttársa, nem egy közülük maga is sörfőző, és a hazai sörszakma színe-virága. A rendezvényen egy másodpercig nem volt olyan érzésem, hogy egy "sajtómegnyitón" vagyok, ahol majd szépet-jókat kell írni a dizájnról, helyettem ezt úgyis megtette profi mód a beerporn, a sörökről a bekészített sajtóanyag szerint. Olyan volt a parti, mint egy nagy baráti társaság összejövetele, egy közös ünnep, hogy egyikőjük befejezett valami nagyot, számára fontosat, és meghívta a csapatot, hogy osztozzon az örömében. Készültek a burgerek, grill csirkemellek, folyt a sör, a saját sörök mellett az áprilisban örvendetesen újranyitni készülő Hopfanatic szicíliai narancsos Nohoplimitjével megfejelve, - a Cingulus Fekete Sörből a Czetis-ház által főzött aranyérmes Sörpárlat, és a hosszú hajrá után ezen az estén Józsi is elégedetten hátradőlhetett egy picit, mert felavattuk és belaktuk a helyet, hogy előkészítsük a nagyközönség számára. Mi, akik ott lehettünk vele meg úgy éreztük, hogy egy közös munka eredménye ez az új sörház, ami tanácsokból, jó ötletekből, végigmelózott fesztiválokból és a persze sör szeretetéből fakadó közös energiákból adódott hozzá a Rizmajer Sörfőzde sikeréhez.

Mától már egyhetes próbaüzem, finomhangolás, majd jövő hétvégén hivatalos megnyitó. És ha a helytörténészek 200 év múlva egy kicsit jobban megkapargatják a felszínt, lehet, hogy az is kiderül, hogy a József körutat is Rizmajer Józsiról nevezték el... Gratulálok, és köszönöm, hogy ott lehettem!