Duplabak-csata - Német Top-sörök magyar kihívóval

  • 2017.01.16.
  • 0

Itt a tél, a hideg. Sokan a forralt borokra szavaznak, hogy átmelegedjenek, pedig egy testes, anyagerős sör, hiába hideg, sokkal alkalmasabb, hogy energiával töltsön fel, és újraindítsa a szervezetet. A duplabak-sörök ideális téli darabok, de sok hazai sörfogyasztó nem vagy nem eléggé ismeri ezeket a remek söröket, amikben egyértelműen a németek vannak a csúcson.

Amikor visszakerestem a korábbi Sörbúváros duplabak-kóstolásunkról szóló bejegyzést döbbentem rá, hogy már több, mint 6 éve ültünk össze a csapattal egy kellemes szeánszra. Nemrég volt a Beermarketen ( a Sörspecialista bolt webáruházzá változott sörlelőhelye) egy kis ákcijóóó, és bevásároltam téli sörökből. Nem hiányozhatott a téli hangulathoz néhány remek duplabak sem, ami kellemes malátás teltségével és egy kis masszívabb alkohollal béleli ki az ember szervezetét ebben a hideg időben. De mi is tulajdonképpen a duplabak? A német Biersteuergesetz szerint a 16 Balling-foknál magasabb szárazanyagtartalmú sörök az ún. Starkbier-ek, és ezen belül a 16-18 Balling közöttieket bak-sörnek, a 18 Balling fok fölöttieket pedig duplabaknak nevezik. A duplabak tehát az alsó erjesztésű (láger) sörök között az a csúcssör, ami a felső erjesztésű (ale-típusú) söröknél a Russian Imperial Stout megfelelője. (Jó, jó van egy még erősebb, az Eisbock-jégbak, hogy teljes legyen a kép, és a hasonszőrű Balti Porterről sem szabad megfeledkeznünk, ami csak a nevében Porter, mert ez is alsó erjesztésű.)

A gazdag malátázás miatt általában 7% fölötti alkoholtartalommal bírnak ezek a sörök, és a borostyánszíntől a vöröses csillogású feketéig terjed a színskálájuk. A BJCP-leírás szerint (BJCP 2008 5C) illatukban és ízükben az enyhén karamelles, erősen malátás, melanoidines (a malátapörkölés során a maghéjon keletkező vegyület, mely cukor és aminosavak hő hatására keletkező vegyülete, találkozhatunk vele hús sütésekor, vagy a kenyér héján is) jelleg dominál, melyhez csokoládé, gyümölcsös észterek és enyhén kesernyés komlósság társul. Krémes, hosszan tartó habjuk és kerek, komlókeserűtől és fanyarságtól mentes, lágy szénsavas kortyérzetük van az ilyen söröknek.

Két német bencés kolostori duplabakot, a Weltenburger (a világon a legrégebben folyamatosan működő sörfőzde - 1050-től) Asam-Bock-t, az Andechser Doppelbock-ot, és egy müncheni klasszikust, a Hacker-Pschorr Animatort (a duplabakok kiváltsága a német nyelvterületen az -ator végződés) vettem górcső alá. Mindhárom a Ratebeer Top 50-es mezőnyében szerepel, olyannyira, hogy az andechsi a 2. a weltenburgi meg a 4. helyet tartja immár jó ideje. Hogy lássuk, hol tartunk magyar földön duplabakban, hozzátettem egy régi, jól bevált darabot, a Szent András Sörfőzde Black Rose-ra hallgató sötét duplabak sörét, mit tud felmutatni a "nagyokkal" szemben. A kóstolósorrendet alkoholszázalék alapján állítottam föl, minden sört több hőmérsékleten visszakóstoltam, hogy az egyes illat- és ízrétegek szépen megmutathassák magukat. A kóstoláshoz talpas poharat (illetve a klasszikus német korsót és a kőkorsót, az ún. Stein-t) javasolnak, úgyhogy a Ritzenhoff kis-tulipán kristálypoharai - amik nem annyira vékonyak, hogy nagyon ellágyítsák az ízeket, viszont jól összegyűjtik az illatokat - tűntek ideálisnak.

A Weltenburger Asam-Bock nevét a - többek között - a kolostor barokk templomának felújító, és mennyezetfreskóját is festő neves korabeli művész, Asam-testvérpárról kapta. Régi kedves söröm, tulajdonképpen ezzel indult sörgasztronómiai "pályafutásom" is.

Az Asam Bock (6,9%) kólaszín, vöröses csillogású krémes bézs, tartós habbal. Karamelles malátaillat keveredik barna cukorral, kevés grillázzsal, majd melegedve mogyoró, őszibarack, sárgabarack-lekvár kandikál ki belőle.Ízében nem cukros kóla, kis mixtura pectoralis, unikum, pörkölt, kenyérhéjas kesernyés lecsengés, ánizsos sütemény, grillázsos keksz, száraz, leheletnyi alkoholosság, majd édeskés kicsit melaszos zárás.


Az Andechser Doppelbock Dunkel a Ratebeer Top50 duplabak-lista 2. helyén tanyázik, csak a korábbi kóstolónk csúcsdarabja, az Ayinger Celebrator tudja a kóstolók szerint megelőzni. hhez is tartozik emlék, amikor még csak próbálgattam a sörleírást, az FK-n jelent meg ez a kóstolójegyzet, több másik "kollégáé" mellett.

Az Andechser Doppelbock (7,1%) az Asamnál kevésbé tartós, kicsit világosabb bézs habbal és egész mélyvöröses barna színnel bír. Egészen gazdag, sokrétű illatában megjelenik a tejszínes kávé, karamell, tejkaramella, tejszínes eper, mazsola, kandírozott narancshéj, vörös áfonya, kakaó, keserű csoki. Ízében csokis kávé, kis tejszínes krémességgel, kevés ánizsos íz, nem komlós keserű inkább (zöld)fűszeres (olajos füvek bazsalikom, kakukkfű), kicsit szúrósabb, de azért elég krémes, apró buborékok jellemzik. Melegedve tejes karamellás piskóta, csokis keksz, kakaó, unikumos jegyek, enyhe levendula, körömvirág, kamilla, gyógyteás komplexség jellemzi. Szájban megforgatva ragacsosan krémes, amolyan cappuccino-habos testes textúrája is nagyszerű.


A Hacker-Pschorr Animator egy új felfedezés számomra. Mivel a főzde Oktoberfest-sörét kifejezetten kedvelem malátás teltsége miatt, vettem ebből is pár üveggel. A posztot írva visszanéztem a korábbi duplabak-kóstolós bejegyzésre, és ott akadtam rá Tibold Ákos (Sörspecialista) kommentjére melyben már akkor is betette volna a kóstolósorba. Jelentem 6 év alatt pótoltam...

A Hacker-Pschorr Animator (8,1%) világosabb a többinél, sötét borostyán szín, és tartós, krémes hab terpeszkedik el a tetején. Illatában a gyümölcsös (mandarin, tejszínes eper) aromák mellett kávékrém, karamell, zabkeksz, mogyorókrém, dió, diólikőr, amaretto, fekete ribizli érződik. Az ízekben grillázs és mogyoró dominál egy kekszes némileg barnakenyeres alapon, hozzá társulnak melegedve narancslikőr, kesernyés, füves, gyógynövényes földesen komlós ízek, pörkölt, melaszos és kicsit likőrös lecsengés.


A Szt András Black Rose 9% egy régi klasszikusa a békésszentandrásiaknak. a tulajdonosváltás óta kicsit változtattak a recepteken, a Black Rose talán a robusztus alkoholos felhangjaiból veszített és krémesebb lett. 

A Black Rose (9%) vörös vadgesztenye színű, a négy sör közül a legsötétebb, bézs nem túl tartós krémes habbal. Sokkal frissebbnek, nem annyira letisztultnak tűnik az illata. Cseresznye, meggyes joghurt, friss illat az elsődleges, majd tejeskávé, hosszú kávé, meggy ringlószilva a meghatározó. A pörkölt melenoidines malátás illatok kicsit a háttérben maradnak. Ízben is a pörkölt malátásság mellett a szilva dominál, mellé neskávé 2 in 1, szilvapálinka érkezik.  A kortyérzet likőrös lecsengéssel, enyhe alkoholmelegséggel jelentkezik, némileg szúrósabb szénsav, ami a buborékokkal erősíti a likőrös melegséget. Van egy kis döccenő a harmóniában, ott van ugyan minden alkotóelem, de túl frissen, nem elég komplex sütis a maláta, kicsit sok az észter, bár melegedve és egy kis szénsavat veszítve a pohárban összeállnak az ízek.

És a BJCP-pontozás - szerintem:
Illat (max 12 pont ): Asam - 11; Andechs - 12; Hacker-Pschorr (HP) - 11; Black Rose (BR) - 10
Megjelenés (max. 3 pont): Asam - 3; Andechs - 2; HP - 3; BR - 2
Íz (max 20 pont): Asam - 18; Andechs - 19; HP - 17; BR - 15
Kortyérzet (max 5 pont): Asam - 5; Andechs