Egy kis nyár a rossz időben - 3 Fonteinen Oude Geuze

  • 2016.05.16.
  • 2

Mint az ismeretségi körömben köztudott, szeretős részemről a savanyú sör. Minél extrémebb annál inkább tudom élvezettel szürcsölgetni, élvezve a megrökönyödött arcokat, borzongó tekinteteket. A Gueuze (vagy Geuze) esetében általánosságban kijelenthetjük, hogy a stílus biztosít is ehhez bőségesen, sokkoló íz és illatanyagot, mely a magamfajta spontán-erjedés rajongónak orgazmusközeli élményt jelent. A Gueuze legszebb tulajdonsága, hogy - mivel a Lambic sörök különböző érettségi fokán lévő úgynevezett fiatal és öreg söröket keverik be,  - egyidejűleg jelenik meg minden a lambicokra jellemző gyönyörűséges aroma egyetlen pohárban. A fiatal lambicoknak köszönhető maradék cukor a palackban erjesztés erőteljes karbonátosodást és szárazság érzetet ad, ami mellé a az öreg lambicok simaságával és összetettségével egy felejthetetlen élményt ad a nyelvnek és az orrnak. 

Egy kis ismétlés a Gueuze-ról, nagyon röviden amit tudni kell róla: A stílus a brüsszeli / Senne völgy régióból származik. 60% korai malátából és 40% sózatlan búza felhasználásával készül idősebb komlóval, spontán erjesztett vad élesztőkkel. Az alap lambic erjesztése tölgyfa hordókban történik, ezek keveréke 1, 2 és 3 éves Lambicokból. Szűretlen és pasztörizálatlan, palackban érlelve legalább egy évig. Pezsgőszerű karbonáció jellemző rá. 5%-8% alkoholtartalom.

Borrajongó ismerőseim, (akik a sört lévén nagyrészt a nagyüzemi lagerekként ismerik) meglepetten szokták egyre nagyobb lelkesedéssel újra és újra orrukhoz-szájukhoz emelni a gueuzet. Elismerően csettintgetnek, előbb azonnal boros vonalon elemezgetik, de ahogyan egyre jobban elmélyednek benne, a boros jegyeken és ízlelésen túl felfedezik egy mélyebb dimenzióját, azt a garatban, a nyelv legmélyén érezhető élmény, amit a bor kóstolása során nem feltétlenül tapasztalnak meg, - mivel nem nyelik le a bort több tétel sorozatkóstolásánál. A sört azonban, kifejezetten nyeléssel együtt szabad csak értékelhető eredményért kóstolni. Izgalmas ahogyan a vad élesztők erjedésének termékét felismerik és egyre szabadabban asszociálnak a borhoz kötődő savas, gyümölcsös, citrusos, herbás, animális, füves, zöldséges, fűszeres jegyeket meglepetten ismerik fel a sörben és egyre elismerőbben tekintenek rá a végére akár rajongással, teljesen megváltoztatva addigi véleményüket a sörröl mint italról. Ilyenkor előkerülnek a gazstronómiai kapcsolatok is, ötletelve mihez lenne jó az adott tétel sör, melyik általánosságban ajánlott bor helyett innák akár szívesen vagy akár szívesebben egy-egy ételhez.
Ilyen sör az egyik személyes kedvencem, a Cantillon főzde sörei mellett a lentebb bemutatott 3 FONTEINEN’S főzde OUDE GEUZE söre is. (belga és europai piaci változat / zöld címke; amerikai piaci változat / arany címke) Boros ismerősink részére akik kifejezetten kedvelik a száraz borokat, nagyon jó térítési alap a sörök világa felé. Minden hagyományos Gueuze szűretlen hozzáadott cukor nélkül, egy valódi folyamatosan változó, valóban élő ital, minél idősebb annál szebb ízvilágú, ebből adódóan izgalmas egy-egy különböző korú ugyanolyan típus kostolása a különböző évjáratokból. A "kézműves" vagy "kisüzemi" sörök legszebb erénye (nagyüzemi lágerek kedvelői szerint hibája) a folyamatos változás, ezeknél a söröknél fokozottan szembeötlő. Ha valaki kóstolt már Gueuze-t vagy bármely spontán erjedésű sörstílust, az tudja ugyanazon főzde ugyanazon sörtípusa alapjaiban azonos karakterű, de minden évben, minden főzetnél egyedi lehet akár, a korral járó ízváltozásokon kívül is, köszönhetően a vad élesztőtörzseknek, melyek "befertőzik" a sört készülésének folyamata során. Bár az alap karakter megmarad, jó érzékű és sokat kóstolt sörbarát egy-egy stíluson belül is be tudja azonosítani a különböző főzdék söreit az adott főzdére jellemző egyedi élesztőkultúra íz és illatjegyei alapján, ahogyan a jó borkedvelő is felismeri a bor mely tájegységről származik, megmondja milyen talajon milyen éghajlaton termett szőlőből származik.
Néhány nagyszerű Gueuze-t készítő főzde: Girardin, Tilquin, Cantillon, 3 Fonteinen, de további, szép, kihagyhatatlan tételek kerülnek ki még a Boon, Hanssens, Lindemans, De Cam, Oud Beersel és Timmermans főzdéktől is. Egy kis kitekintésként a hagyományos Gueuze-k világából meg kell említeni az American Wild Ale sörstílust, melynek sok közös vonása van íz és illatjegy karaktereiben a Gueuze stílussal, érdemes azt is megkóstolni, ha hozzájutunk ilyenekhez: Bruery Rueuze, Rivertown Ville De RIVERE Geuze és Allagash Coolship Resurgum.
Gasztronómiai szempontból a Gueuze esetében mindig vegyük figyelembe a szárazságot, savanyúságot ételhez párosítva. Egy pohár Gueuze nagyszerű aperitif lehet vacsora előtt, jó étvágyat hoz. Savas fanyarsága tökéletesen passzol a tipikus belga ételklasszikusokhoz mint a kagyló és sültkrumpli (Moules Frites) és egyéb tengeri herkentyűk. Kiválóan passzol Blue, Gorgonzola, zöldfűszeres kecskesajt, Sharp Cheddar, Stilton sajtokkal, paradicsom salátával, desszertként egy jó sajttortát tudok elképzelni mellé, vagy friss gyümülcsfagylaltot.
Pár szó a főzdéről: 1953-ban alapították a 3 Fonteinen főzdét, mely a hírek szerint ma az egyetlen megmaradt teljesen hagyományos Geuze főzde Belgiumban, kizárólag 100 százalékban spontán erjesztett Lambic sört főznek, tölgyfahordós érleléssel, hozzáadott cukor, mesterséges édesítőszerek és egyéb adalékanyagok nélkül. Emellé, a tulajdonos, Armand DeBelder más főzdéktől is vásárol fel tiszta lambicot, (Lindeman a Boon, és Girardin) korosztály szerint válogatva őket személyes kóstolással ellenőrizve, a tölgyhordókból nem lefejtve, hanem hordóstól vásárolva meg azokat. A 3 Fontenein-ben keveri őket és palackozza. 3 Fonteinen Geuze főzetei mellett a Faro, és gyümölcs Lambic (meggy, málna) is ritka oude (öreg) sörökből készülnek, ritkák, nagyra tartottak, és vitathatatlanul a legjobbak közt van Belgiumban.
 
 

3 Fonteinen Oude Geuze


Nemzetisége: BelgiumStílusa: Lambic Style - GueuzeAlkoholtartalom: 6%Gyártó: Brouwerij 3 FonteinenÉrtékelés: 50/48
Étel:    Paradicsomsaláta grillezett csirkemellel, kecske mozzarellával, zöldfűszeres dresszinggel.



Vélemény:

Megjelenés:Ködös, szalmasárga, gyönyörűen habzó ital, meglepően tartós, vastag, nagybubis, hófehér habbalhabbal.
Illat: gAmikor kinyitottjuk a palackot akár egy méterre tőle is azonnal érezhető a klasszikus, vibráló, rendkívül összetett élményébresztő határozott, savanykás-citromos-almaecetes-szőlős vonalú, a háttérben brettes, istállóudvaros, laskagombás, szénás-fás, nemespenészes hangulatú illatfelhő, krémes-gyümölcsös édes kicsúcsosodással. Abban aki vidéken élt még az átkos előtt, felidézi az őszi, gyümölcsfőzések idei, eső előtti falusi udvarok illatát. Gyönyörű, békés, a nagyszülők emlékekét idéző illat számomra.
Íz: Kiegyensúlyozott, alapízként határozott, fanyar, citrushéjas, almaecetes és mégis sima ízfolyam egy kis földességgel, a háttérben folyamatosan jelenlévő gabonaízzel, friss szárazsággal némi szénás, fakérges zamattal, zöldalmás, búzás nyommal a végén. Gyönyörű hömpölygő ízfolyam, vibráló de mégis lágyan egymásba olvadó ízekkel.
Szájérzet: Lágy, jól gerjedő szénsavasság teszi testessé az amúgy közepes-könnyű frissítő sörünket, a nyelv hegyén egy kicsit eljátszik csípősen a szénsav, de csak egy pillanatig, lecsengésében száraz utóérzetet hagyva maga után, a savanykásság teljesen elnyomja az alkoholt, így mintha egy alkoholmentes frissítőt innánk. Itatja magát.
Összbenyomás: Mesterien kevert Gueuze, talán nem annyira bonyolult mint a Cantillon vagy a Girardin ilyen kategóriájú főzetei, de csodálatos gyümölcsös és élesztő aromák, földesség, hordók sokasága és falusi ház illathangulat, ami mindig előhozza az emlékeket, amikor iszom ezt a sörstílust. Mindenkinek meg kell kóstolnia egyszer!