És a belgák? - 7. Belga Sörfesztivál - Bálna - 2016.05.13-15.

  • 2016.05.11.
  • 1


Ismeritek a viccet?! - Kivándorol Kohn, meg Grün Belgiumba. Behívják őket is katonának. Ott téblábolnak a többi újonccal a kaszárnyaudvaron, amikor megjelenik egy őrmester és kiadja a parancsot. "Na, emberek sorakozó! A flamandok álljanak jobbra, a vallonok meg balra." Be is állnak mind, ki jobbra, ki balra, csak Kohn meg Grün toporog továbbra is az udvar közepén. Rájuk ordit az őrmester: "Maguk miért nem állnak már a helyükre? Mik maguk, flamandok, vagy vallonok?" "Jelentem alássan, mi vagyunk a belgák."

Bár kicsit sántít a hasonlat, de a belga sörökkel is valahogy így van manapság a sörkedvelő, mert a nagyüzemi sörök és a craft beer forradalom közé ékelődnek be. Óriási tradíció van a hátuk mögött, megszokott, jól körülhatárolható ízek, amik inkább a nagyüzemiek felé hajlítják, de annyi illat, szín, kis egyéni főzeteket készítő sörfőzde és új hullámos, komlóval turbózott sör is van köztük, ami a kézműves-kisüzemi irányba viszi a hangulatát a belga söröknek.

Idén ráadásul a fesztiválszervező Belgaco is úgy érezte, hogy nem elég csak a szokásos apátsági-trappista-duveltriplehop-delíriumtrémenc vonalat reklámozni, hanem árnyalni kell a kínálatot. Hisz arra utalnak a jelek, hogy a magyar belgasörösök is megértek valami újra, és kíváncsiak lehetnek olyan izgalmakra, mint a Flamand vörös arche-típusa a Rodenbach-tól, vagy egy karakteres Saison, ráadásul csapról - a Limited Edition No.1. a St Feuillien-től - , de akár egy barna sour ale-t is a Silly-től, vagy a Petrus Oud Bruin. Aki meg a megszokott ízekre vágyik, választhat a Chimay, a Kasteel, a St. Bernanrdus, a Lindemans és még sok más - összesen 205-féle - sör közül, akár gyümölcságyon érlelt változatban, 4-12% alkoholfok között.

Az "idők szavára hallgatva" ki is bontottam egy Dupont Saisont, a tavalyi brettes kóstolónk egyik sztárdarabját és ezt kortyolgatva ismét egy kis sztori jutott - zárásként - az eszembe.

Glenn Gould, a híres zongorista egyszer különösen hosszúra nyújtott egy Bach-interpretációt és amikor a szokásos 3-4 perc helyett 15 percesre nyúló darab után megkérdezték, hogy mi történt, azt válaszolta: "olyan barokkul érzem magam".
Egy ilyen Dupont Saison után olyan "belgául" érzi magát az ember, úgyhogy noszarajta!, mert a hétvégén, péntektől vasárnapig mindenki "belgásíthatja" magát a Bálnában - részletek (sörök, árak, stb.) ITT - - - >
Egészségetekre!