Megnyitott a Beermarket - sörwebáruház profiktól

  • 2016.03.26.
  • 4

Tibold Ákos (Sörspecialista-Sörmanufaktúra) idén január 29-én betette a kaput a Ganz utcában, de egyáltalán nem szakadt el a söröktől. Két társával közösen a héten Beermarket.hu-néven megnyitottak egy sörös webáruházat, ahol a készletbe a Sörspecialistától megszokott remek német sörök mellett szerte a világból és kis hazánkból is folyamatosan érkeznek a jobbnál-jobb sörök.

Március idusán a Beermarket-es csapattal volt szerencsém bekóstolni - néhány Házi Sörfőző Versenyen is megfordult darab és egyéb otthoni főzetek mellett - a különleges példányokba, amelyek ott lesznek a virtuális polcokon és odakerülhetnek a sörbarátok pakkjába, ha jól választanak. A kóstolt sörök mindegyike remek volt, azért volt közte jó és még jobb és néhány titkos bombázó, de ez csupán az én szubjektív véleményem. Következzék hát a lényeg - a fényképeket Zilahy Sanyi (a CSIPA-sörök atyja) készítette, mert az ő oldalán sokkal jobbak voltak a fényviszonyok. Sorsor indul:
1. Hanscraft - Saison Julie - Christian Hans Müller német sörsommelier sörei egészen könnyedek és mégis nagyvonalúan elegánsak. Ez a - szerelméről elnevezett - 6%-os Saison egészen különleges, mivel a Saison-élesztő mellett a japán Sorachi Ace komlóval készült. Illatában kandiscukor, vadélesztő, szőlő, kapor (a Sorachi egyik jellgzetes jegye), rágógumis édesség. Mindenképpen levegőztessük meg egy kicsit, úgy lágyul a szénsavassága és melegedéssel tompul a komlós zárás is. Különleges, ínyenc darab
2. Edge Powerplant - Saison - barcelonai craft főzde - nagyon jellegzetes kézjegyekkel, egy kicsit emiatt beszűkültebb az ízvilág, de rögtön felismerhető, hogy onnan jöttek a sörök - ez egy emberesebb 7,4%-os Saison, karamelles, diós, likőrös, Calvados-os aromákkal és enyhén hordós Dry Sherry-s ízekkel, frissítő fanyarsággal és likőrös lezárással. Hosszú nyári éjszakák kortyolgatós darabja.
3. Nøgne Ø Saison Reserve - 7%-os lehengerlő illatú Saison - aszalt gyümölcsök, kis citrus, mezei virágok, körömvirág, gyógynövények, animális illatok, Saison-élesztő, cider-es almás jegyek. Ízben vörösboros, tanninos jegyek, hordós, tölgyfás, diós, lágyan csersavas lecsengés, frissítően kellemes buborékok és gyógynövényes keserű lecsengés, kis fahéjas, mentás fűszerességgel. Nagyon szép darab.
4. Edge American Pale Ale - 4,7%-os méz-, hársfa-, ánizs-, citromos tea illatú Ízében könnyű indítás után enyhén cukros, karamelles keserű, majd komlós zárás, de nem nagyon intenzív, csak jelzi az alfasavat. A sörrel nincs baj, de a spanyolok főztje nem az én ízvilágom.
5. Edge Hoptimista - 6,6%-os IPA - karakteres, méz karamell, cukorszirup, kis citrus és sok gyantás illat, krémes test, és határozott, közepesen hosszú gyantás keserű utóíz.

6. Kuehn Mistique IPA - 6,5% - Az utolsó IPA a sorban, a címkéje nagyon találó, hiszen csodás illatözön árad felénk. Felbontás után a bódító virágillatból a jácint emelkedik ki, majd licsi, papaya által vezetett trópusi gyümölcskosár követi. Nagyon jól iható, barack, narancs, maracuja ízekben gazdag és könnyen lecsengő kellemesen üdítő keserű jellemzi.
7. Green Sheep, Solo, Thibault - Golden Age DIPA - Januári, Kjetil (ex Nøgne Ø - most Krétán "Solo"-zik) budapesti kalandjáról szóló beszámolom "gyümölcsét" tartottuk a kezünkben, a Legendában Rolli és Ákos asszisztenciájával, kísérleti komlóval készült DIPA-t. Érdekes módon chilis, Habaneros (narancsos felhangok) illatok jöttek elsődlegesen, majd méz, narancs, keleti fűszerek, narancsbors. Ízben keksz, gyanta, olasz kesernyés aperitif, lágy, apró szénsavbuborékok, narancslikőrös utóíz. Kell!
8. Schwarzbräu Altbier - 5,2% - Düsseldorfból az Uerigéből nemrég hazatérve igencsak friss összehasonlítási alapom volt, milyen egy jó Altbier, így különösen kíváncsi voltam, hogy az osztrák fiúk hogyan gondolkodnak erről a sörfajtáról. Ők az édesebb, sütisebb vonalat szeretik benne, mert ez az Alt olyan, mint egy püspökkenyér és egy kávés szelet, mazsola, dió, kávé, csoki az illatban és az ízekben, malátás édesség és földes komlósság. Egy kicsit túl sütis volt Alt-nak, de sörnek kifejezetten kellemes.
9. Kuehn Festland Doppelbock - Egy 6,8%-os sötét rozsmalátátval és tonkababbal "bolondított" duplabak, amibe a jellegzetesen citrusos új-zélandi Motueka komló került. Volt is benne csavar, de az IPA-juknál már megszerettem ezt a főzdét. Érdekes, hogy a komló a biscuit és a pörkölt malátával nem citrusos, hanem inkább málnás, ribizlis illatokat ad a sörnek. Ehhez jön a rozsos maláta kis édeskéssége. Az íz kakaóporos mézeskalács, melyből nem sajnálták a klasszikus mézeskalácsfűszereket, a fahéjt és szegfűszeget.. Kellemesen fűszeres, telt és komplex sör, esti kortyolgatásra, kandallós merengésre kíváló.

10. Chimay Cent Cinquante Speciale  - azaz 150. Evvel ünnepelte a scourmonti apátság az évfordulót, és mi tagadás, igencsak megadták a módját. Tényleg benne van a sörben az enyhén protokolláris, de mégis szerethető ünnepélyesség, ami kijár egy ilyen évfordulós darabnak. "Szerény" 10% alkohol, kandírozott gyümölcs garmadával, puncs, ananász, kardamom illat. Ízében is a narancs és a puncs a