CraftBier Fest Wien 2015 - Fesztivál nagy F-fel

  • 2015.11.03.
  • 3

Még tavaly tavasszal gondolt egyet két bécsi polgár és a Donau-Kanal partjára szerveztek egy kis Craft-Bier dzsemborit, majd 2014 novemberére egy egészen komoly fesztivált hoztak össze a hajdani Anker kenyérgyár ipari csarnokában. November 20-21-én pénteken és szombaton 15-23 óra között, újra a sörbarátoké az Anker-Brotfabrik gyárcsrnoka.

Ebben az évben aztán már végképp nem aprózzák el, egy egész hét lesz a sörnek szentelve Vienna Beer Week néven. A nyitó sajtósrendezvény után lesz a schwechati gyárban újragondolt bécsi ászok-kóstolás, lesz Bier und Wurst (sör és virsli-kolbász) Workshop, Sör-étel párosok 3 osztrák főzdével, Sörbemutató Conrad Seidl-vel a Bierpapst-tal (Söürpápa), és természetesen a színes programok legizgalmasabbja a Craft Bier Fest Wien ugyanott, ahol tavaly, Az Oktoberfest és általában a sörfesztek mennyiségre hajazó iránya helyett ez a fesztivál méltó ellenfele és kihívója bármelyik boros rendezvénynek, és egy ilyen eseményen lehet igazán megvillantani az arra fogékony népeknek, hogy a sör nem - csak - a meccsek és kocsmák itala.

Idén is lesz majd szép számmal nagy húzónév a kiállítók között (nekem talán a Thornbridge és a Brooklyn Brewery ebből a két favoritom), de rengeteg osztrák kis és nagy főzde lesz ott, a garázs-főzde mérettől a komoly nagy főzdéig bezárólag. Magáról a fesztiválról már tavaly lelkendeztem egy sort, hogy milyen jó is lenne Magyarországon egy hasonló feszt, amit leginkább a Vince Budapesthez vagy a Terra Hungarica Mitiszol? rendezvényeihez tudnék hasonlítani. A pohár (Teku), a fedett helyszín, a kóstolómennyiség, az árképzés mind azt segíti, hogy kulturált környezetben, sokfélét kóstolva ismerkedjen meg valaki minél több sörrel. Szép lenne mindez, de nagy kérdés, hogy Magyarországon van-e ennyi minőségi sör, amit felvonultathatnánk egy ilyen rendezvényen, mert - valljuk be - az eddigi tapasztalatok alapján a legtöbb hazai fesztiválon mindig akad több necces sör a kínálatban, Talán a Belga Sörfesztiválok jelentik az üdítő kivételt, de ott is van még mit csiszolni a dolgokon.
Ám leginkább előremutató az, hogy a főszervező (Michael Klemsch - Vienna Beer Week, Craft Bier Fest Wien) egy platform alá terelte a kisüzemi és gerilla főzdéket és a komoly potenciállal rendelkező részben multi-tulajdonban lévő nagy osztrák sörfőzdéket, sörgyárakat. Olyannyira, hogy az Osztrák Sörgyártók Szövetsége (Verbands der Brauereien Österreichs) is teljes elánnal vesz részt a Vienna Beer Week rendezvényein, és nincs kisüzem-nagyüzem ellenségeskedés, hanem minden a sörről és a hozzá kapcsolt pozitív üzenetről szól.
Idén, a Magyar Sörgyártók Szövetsége, nem kis mértékben a megújult vezetésnek és a "Sör mi több"eseménysorozatnak köszönhetően egy jelentős lépést tett abba az irányba, hogy Magyarországon is lehessen hasonló közös rendezvényt szervezni. Ennek első jele a 11.03-án este a Főzdefeszttel közösen megrendezésre kerülő díjátadó gála. Várjuk a folytatást!