Kozel-Kelet - SAB Miller innováció Szlovákiában

  • 2014.10.29.
  • 5


Szolgálati közleménnyel indítok - lehet követni a blogot, hogy aztán semmiképp se maradjatok le a sörös infókról., de lássuk is a lényeget
Sokan tudják, hogy kis hazánkban a SAB Miller söróriás tulajdonában a Dreher Sörgyárak Zrt. áll, és sokan még azt is, hogy a konszern tulajdonában van a Pilsner Urquell mellett a Kozel sörmárka, amiről már korábban olvashatott mindenki egy empirikus tesztet itt a blogon, melynek a lesújtó eredménye borítékolható volt. De mi a helyzet a szomszédos Szlovákia Kozeljével? A kisebb, de mindenképpen nagyobb (közel)múltú sörpiaccal bíró Szlovákiában mit enged meg magának egy multi? A termékek butítása, olcsósítása a profitszerzés útja, vagy más irányban igyekeznek kitörni és piaci részt hasítani a tótoknál?
A hosszú hétvégét barátokkal és gyermekeimmel (+ egy ránk bízott, "lízingelt" osztálytárssal) "Hollóházán" töltöttük. Ez nem a zempléni, porcelángyárról is híres falucska, hanem a Havranovo névre hallgató turistaház a Fátra egyik megbúvó - térerőmentes - völgyében (Havran = holló - erről jut eszembe  -->  vagy itt is). A kirándulások és vártúrák mellett természetesen szakítottam időt a turócszentmártoni Tesco sörpolcainak felderítésére, ahol a megszokott világos Kozel mellett új színek is feltűntek, az - amúgy cseh Tesco-khoz mérten elég szegényes - kínálatban. A Kozel itthonról is jól ismert sárga doboza mellett ott volt a megszokott 11-es zöld dobozos Kozel és odahalmoztak egy adag 12-es, barna dobozos Kozelt, meg egy - számomra új fejlesztést - a 8,5-es extra frisst, világoszöld kiszerelésben. Ha már jobbféle cseh sörök közül nem lehetett válogatni, - bár egy Bernard Jantarovy és a 10-es Kvasnicovy (ami a 12-es szűretlen élményétől elég messze esik) azért befigyelt - gondoltam, kicsit feltérképezem a tótok Kozeljét és megosztom a közzel a tapasztalataim. Az alap világos most kimarad a szórásból, de a teszt óta sok újat nem mondhattam volna róla (a tótoknál nem butult, ez a csapolton is látszik), ám a másik három górcső alá kerül.
1. Kozel Extra Svieži - Tipikus példája annak, hogy egy 8,5 Balling fokos könnyű ivósörrel is lehet egész kellemes dolgokat művelni, ha nem az a cél, hogy a végletekig lefaragják a költségeket, hanem legalább az alapvető minőségű hozzávalókból készítsenek egy sört, aminek kellemes aromát ad - a vélhetően nem túl bőkezűen mért, de azért kiérezhető - Citra komló. Limonádé, vagy savan'kás fröccs helyett ideális ital, nem akar más és több lenni, de pontosan arra jó, hogy egy kicsit felkavarja a kesernyés alapkomlóktól elcsendesült állóvizet. A magyar átlagfogyasztó azt hiszi, hogy az alkoholfok a jó sör mutatója, és boldogan szalad neki a Borsodi Bivaly-féle vízízű szeszdúsított löttyöknek, bár ilyen szörnyeket azért a francia Auchan-ban is lehet találni. A 3,5% kifejezetten az occsósörök