Gluténmentes jólét - Lammsbräu Glutenfrei és gluténmentes Pasta

  • 2014.06.10.
  • 5

Másfél éve a beharangozott maja világvége idején jelentősen ledöbbentem, amikor Schobert Update Norbi előhozakodott az Update Lagerrel, most már csak rezignáltan vettem tudomásul, hogy egy meggyes sörrettenet és szuperfinom(?) borok is készültek ebben a felfogásban, mert a fitnessguru birodalom titkos berkeiben nincs lehetetlen...
Egy kicsit elragadott ez a világ, és körülnéztem a környéken, hogy van-e olyan sör a láthatáron, ami többet ígér az antioxidánssal, kukoricával és aromákkal telerakott "egészséges" borzalmaktól, mégis valami olyat tud, ami úgy egészséges, hogy még finom is. A témának komolyabb kutatása a Corvinus Egyetemen is zajlik. A boltokban első blikkre az Estrella Damm Daura kerül a szemünk elé, de kukoricát is tettek bele és azért egy kis glutén is benne marad, így kihagytam. Aztán beleütköztem a Neumarkter Lammsbräu söreibe, akik a különleges gabonákból (pl. tönköly) főzött söreik mellett, bio-söröket (teljesen bio, nemcsak a felhasznált komló, a maláta is) és egy gluténmentes lágert is készítenek. Bio-sörrel találkoztam már, a különleges gabonákhoz is volt már szerencsém (a magyar Alakor, akik egyébként a mostani Főzdefeszten is kinn voltak, vagy a Riedenburger Emmerbier - a főzde tönkebúzával készült söre, mellesleg nagy kedvencem, - amit annak idején csak az íze miatt egy sörvacsora sörsorába is beemeltem) A János  Éttermes sörvacsora idézte fel, hogy az étterem új nyári étlapján gluténmentes tészták is szerepelnek, mi lenne, ha kipróbálnánk egy pár ízt a sör mellé, úgy, hogy a gluténérzékenyek is nyugodt szívvel dőzsölhessenek.
A sörnél elég nehéz kikerülni a glutént, hiszen a gabonák mindegyikében megtalálható a sikér, a gabonafehérje, melynek kb. 90 %-a glutén, amely a keményítőkkel együtt a növény növekedéséért felelős. A Lammsbräu söreiből a glutént egy speciális és persze szupertitkos eljárással vonják ki, és így jut el egy rendes(nek látszó) világos sör a gluténérzékenyek asztalára, akik ha már jóféle testes duplabakokat, Imperial IPAkat nem is, de egy valamirevaló Reinheitsgebot szerint főzött sört azért élvezhetnek. A Beerodalom sörbolt tart ebből a fajtából is, 0,33 l-es palack 750 kemény magyar  forintért, ami egy egyszerű világosnál kicsit borsos ár, de hát az élvezet nagy úr. Egy életem egy halálom, feláldoztam magam a modern táplálkozáskultúra és a civilizációs autoimmun betegségek oltárán. Balu (Pálvölgyi Zoltán, a János étterem séfje) elkészített nekem, az étlapjukon is szereplő, két gluténmentes tésztaételt és előtte-hozzá bekóstoltuk a gluténmentes sört is, hogy muzsikál.
A Lammsbräu gluténmentesből létezik ugyan alkoholmentes is, de az még nekem is sok lett volna. Egy 11,5 Balling fokos, 4,7% alkoholtartalmú, klasszikus németes láger került a poharamba. Hamisítatlan német zöldséges aromakomló illat, és egy kevés mézes malátásság, a különlegességre talán kicsit az alkoholmentesekre emlékeztető édeskés illat hívja fel a figyelmet, de más különbség nem észlelhető. Szép dús habja és szalmasárga színe is rendben lévő. Az íze meg egy igazi haraphatóan fűszeres, komlós - ahogy a németek szokták mondani: herbfrish - német pilzeni minden erényét hozza. Talán a szénsavja egy kicsit gyorsan múlik, de több fogást még nagyítóval sem találni rajta. Ha egy átlagos import német pilzeni árát nézzük, akkor decinként egy jó 200 forintot kell ráfizetni a gluténérzékenyeknek, ami fájdalmas lehet a pénztárcának, de legalább van, és ráadásul jó minőséget kapunk. A sör minőségétől a gluténmentes tészták sem maradtak el. A csípős, bazsalikomos pestoval és királyrákkal bolondított spagetti is remek volt, de a penne, prosciuttoval, parmezánnal és paradicsomos szósszal vitt mindent. A sör meg mindkettőhöz jól csúszott, pont hozta, amit elvártunk tőle, leöblítette a fűszeres szószok csípősségét, és kellemesen oltotta szomjunkat. Aztán, adva egy újabb pofont az egészséges életmódnak, Balu javaslatára arcunkba toltunk egy francia csokoládétortát, amivel szintén tartottuk magunkat a vacsora szellemiségéhez, mert gluténmentes liszttel és Xillittel (nyírfacukor) készül ez is. Persze a belga csoki az teljesen valódi benne, úgyhogy a +2 kiló garantált volt...