Tigris zsemle

  • 2020.04.04.
  • 2

Nem tervezem, hogy beállok a "lázasan" otthon kenyeret és péksüteményt sütők hosszú, tömött sorába...Ez a tigris kenyér, illetve zsemle azonban nagyon vonzott mindig is. Azt hiszem, egyszer sütöttem ilyet kenyérnek. Hát, nem csinosak?Hozzávalók: 60 dkg kenyérliszt, 2 dkg cukor, 15 g só, 1 db tojás, 2 dkg vaj, 4 dl tej, 3 dkg élesztőMázhoz: 90 ml langyos víz, 8 dkg rizsliszt, 7 g szárított élesztő, 1 tk cukor, 1 kk só, 1 ek étolaj1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel tésztát dagasztunk.Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük. A tálban finoman átgyúrjuk a tésztát, majd újra duplájára kelesztjük. A mázat legalább fél órával a felhasználás előtt elkészítjük. Ehhez elkeverjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük a langyos vízzel és félretesszük. Enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, zsömléket formázunk belőlük, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk egymástól nagyobb távolságra. Újabb fél órán át kelesztjük úgy, hogy félidőben megkenjük a tetejüket a rizslisztes mázzal. 200 C fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.És igen finom gombaleves mellé nagyszerű volt! :)