Diós-mézes szelet

  • 2020.04.04.
  • 4

Szorul össze a lelkem, hogy nem lesz igazi húsvét... Gyakorlatilag ketten leszünk, bár ettől én még egy picit készülök majd rá.Most hétvégére egy nagyon finom sütit készítettem, ez a húsvéti asztalon is megállná a helyét:Tésztához: 500 g finomliszt, 200 g porcukor, 2 db tojás, 200 g vaj, 2 ek méz, 2 kk szódabikarbóna, 2 kk tej, 100 ml rum Krémhez: 450 ml tej, 2 ek finomliszt, 2 ek keményítő, 100 g kristálycukor, 250 g vaj, 2 cs vaníliacukorDiós réteghez: 400 g apróra vágott dió, 100 g porcukor, 150 g vaj, 3 ek mézA tésztához a lisztet, a cukrot, tojást, kockára vágott vajat, mézet és tejben feloldott sót alaposan eldolgozzuk, és addig gyúrjuk, míg egy cipóformájú sima tésztát nem kapunk. A tésztát fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A tésztát két részre vágjuk és mindkettőt 3-4 mm vastagságú lapra nyújtjuk. A széleit késsel levágjuk, így a tészta szép téglalap alakú lesz. Az egyik lapot sütőpapírral kibélelt tepsiben 170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. A másik tésztát megszórjuk a diós töltelékkel, a tölteléket azalatt készítjük el, míg az első tészta sül: a hozzávalókat összekeverjük, egy edénybe rakjuk, és addig melegítjük, míg egy egységes massza nem lesz belőle. Ez kerül a kinyújtott tészta tetejére, majd a diós tésztát 10-15 percig 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ezután elkészítjük a krémet: egy edényben a tejben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt és addig főzzük, míg sűrű krémet nem kapunk. Ezután a krémet levesszük a tűzről és kihűtjük. A vajat a vaníliás cukorral habosra verjük és hozzáadjuk a krémhez.Összeállítjuk a süteményt: az először megsült tésztalapot meglocsoljuk a rummal, rákanalazzuk a tejes krémet, elsimítjuk, majd erre kerül a diós sült tészta.
Éjszára hűtőbe tesszük, hogy a mézes lap meg tudjon puhulni. Recés késsel vágtam, kicsit macerás volt a karamellás teteje miatt, de azért nem olyan vészes...